Παρασκευή, 29 Ιουλίου 2011

Κώστας Ευαγγελάτος – Ο ποιητικά ρεαλιστής εικαστικός δημιουργός

«Ανάγλυφα τυπώνω παραστάσεις συνεύρεσης εφήβου με την Τέχνη»
Από την ποιητική συλλογή  του Κ.Ευαγγελάτου
«Η ροπή της μνήμης»


  Στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηνών, στο Πάρκο Ελευθερίας τον περασμένο Οκτώβρη πραγματοποιήθηκε η αναδρομική έκθεση Scriptorium II , του ζωγράφου Κώστα Ευαγγελάτου.
Είχα «γνωρίσει» τον καλλιτέχνη μέσω των έργων του στα πλαίσια της έκθεσής του Scriptorium 2000 στο θέατρο «Ο Κέφαλος» στο Αργοστόλι Κεφαλονιάς και μου κέντρισε την περιέργεια.
Αργότερα ήρθε τυχαία εντελώς στα χέρια μου η ποιητική του συλλογή « Η Ροπή της μνήμης» , με την οποία ένιωσα συν-ταξιδεύτρια σε έναν περίπατο εικόνων και αισθημάτων.
Και τέλος τον γνωρίζω πέρυσι το καλοκαίρι αυτοπροσώπως στη δροσερή αίθουσα της Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης, όπου περνάει ώρες ερευνώντας, όταν επισκέπτεται το νησί.
Με στιβαρή χειραψία και ένα χαμόγελο που έφτανε ως στα μάτια του, με κάλεσε σε ένα νέο ταξίδι: αυτό στο οποίο μας προσκαλεί  κάθε καλοκαίρι από το 2000 στην Villa Ροδόπη , έναν χώρο που δημιούργησε ο ίδιος κι όπου εκτός από τις αίθουσες με τα έργα του πραγματοποιούνται και φιλολογικά, μουσικά και θεατρικά δρώμενα στη λίθινη σκηνή του κατάφυτου κήπου του.
Στις δημιουργίες του κ.Ευαγγελάτου συναντάς ζωγραφικά έργα, εγχαράξεις και τέμπερες, κοσμήματα από φυσικά υλικά της Κεφαλονιάς, πανό και φωτογραφίες και συνειδητοποιείς ότι είσαι αντιμέτωπος με έναν ολοκληρωμένο καλλιτέχνη. «Πάνω από όλα είμαι ζωγράφος», μου λέει.  Ένας ζωγράφος που χαρίζει απλόχερα τη δική του ματιά σε έναν ονειρικό  κόσμο, ρευστό και ταυτόχρονα στιβαρό, μέσα από χρώματα, γραμμές και μορφές τόσο ιδιαίτερες και ταυτόχρονα τόσο οικείες.

Όπως γράφει ο Ακαδημαϊκός- Ομότιμος Καθηγητής της Ιστορίας Τέχνης στο Παν/μιο Αθηνών, Χρύσανθος Α.Χρήστου :  « Η καλλιτεχνική δημιουργία του Κώστα Ευαγγελάτου δεν υπάρχει αμφιβολία ότι διακρίνεται για τον χαρακτήρα των αναζητήσεων και τον πλούτο των συνδυασμών του. Χωρίς να περιορίζεται σε καμιά από τις γνωστές στυλιστικές τάσεις και τις θεματογραφικές περιοχές, διακρίνεται για τις συνεχείς προσωπικές έρευνες. Στις περισσότερες περιπτώσεις διακρίνεται για ένα καθαρά προσωπικό ποιητικό ιδίωμα που βασίζεται τόσο στην ποιότητα του σχεδίου, όσο και στην εσωτερικότητα και την εκφραστική δύναμη του χρώματος» .

Από μαθητής, ο τρόπος που εκφραζόταν ζωγραφικά ήταν συναρπαστικά ώριμος ώστε σε ηλικία 16 ετών κάνει την πρώτη του ατομική έκθεση στο Δημαρχείο Αργοστολίου. Σπουδάζει αρχικά Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών- «γιατί οι γονείς επιμένουν», λέει ο ίδιος-  ενώ ταυτόχρονα παρακολουθεί μαθήματα ζωγραφικής σε ελεύθερα εργαστήρια. Συνεχίζει στο παν/μιο The New School of New York με σπουδές στην Ιστορία της Σύγχρονης Τέχνης και ζωγραφική. Από το 1986 έως το 1993 τελεί καλλιτεχνικός διευθυντής της γκαλερί DADA στην Αθήνα, ενώ ιδρύει την καλλιτεχνική ομάδα Art StudioEST’ .
Παράλληλα με τη ζωγραφική έχει ασχοληθεί με την Performance, Body Art , τις ψηφιακές εικόνες, την mail-art καθώς και την έκδοση ποιητικών συλλογών , με τελευταίες την «Αλέα Προσομοίων» , συγκεντρωτική έκδοση του ποιητικού του έργου από το 1973 -2002  και την πρόσφατη «Ελεγεία των Εκβατάνων»  [εκδόσεις Απόπειρα].
Έχει δώσει διαλέξεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι μέλος επιστημονικών και καλλιτεχνικών οργανισμών , του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος. Το 2005 τιμήθηκε από την Κεφαλληνιακή Αδελφότητα Αθηνών και το 2009 από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία επιστημόνων-καλλιτεχνών.
Έργα του βρίσκονται σε πολλές δημόσιες, μουσειακές και ιδιωτικές συλλογές .
Το 2000 γυρίστηκε από τον Άγγλο σκηνοθέτη Γιάν Ράσσελ η ταινία « Κώστας Ευαγγελάτος, ο Έλληνας Νάρκισσος», η οποία προβλήθηκε στο Channel 4  της Αγγλίας με επιτυχία.
Επίσης το 2007 προβλήθηκε η ταινία «COSTAS EST» της Αγγέλας Μυλωνάκη με ντοκουμέντα από τα εικαστικά του δρώμενα.Στέλλα Ο.Λιάτου
Ιστορικός- Αρχαιολόγος
Master in Museum and Artefact Studies

δημοσίευση: τχ.7
κατηγορία: αφιερώματα εικαστικών δημιουργών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ταχυδρομική Διεύθυνση Εντύπου
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΣΟΔΕΙΑ
ΛΙΝΑ Κ. ΤΖΙΑΜΟΥ
Τ.Κ. 18050 | ΣΠΕΤΣΕΣ
(αποστολή βιβλίων)

Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο | SODEIA@ymail.com
(αποστολή κειμένων, προτάσεων κ.α.)

Blogger templates


Blogger news