Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2013

ΕΥΡΙΔΙΚΗ, ΕΝΑ ΜΙΟΥΖΙΚΑΛ ΣΤΟΝ ΑΔΗ [Θέατρο]


[πάμε ΘΕΑΤΡΟ]
[Ευρυδίκη ή ένα μιούζικαλ στον Άδη] της Sarah Ruhl, σε μετάφραση και σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου
στο Θέατρο Πορεία, (Τρικόρφων 3-5 & 3ης Σεπτεμβρίου 69, Αθήνα)
_γράφει ο  Κορνήλιος Ρουσάκης


ιστορικά στοιχεία του έργου
Στην ελληνική μυθολογία αναφέρονται τέσσερα πρόσωπα με το όνομα Ευρυδίκη. Η πιο γνωστή ήταν μια γυναίκα —ή νύμφη— με το όνομα Ευρυδίκη, που ήταν σύζυγος του Ορφέα. Προσπαθώντας να ξεφύγει από την ερωτική καταδίωξη του βοσκού Αρισταίου, δαγκώθηκε από ένα φίδι και πέθανε. Αλλόφρων, ο Ορφέας έπαιξε τόσο λυπητερά τραγούδια και τραγούδησε τόσο θρηνητικά, ώστε όλοι οι θεοί και οι νύμφες δάκρυσαν και τον συμβούλευσαν να κατέβει στον κάτω κόσμο. Ο Ορφέας κατέβηκε στον κάτω κόσμο και με τη μουσική του απάλυνε την καρδιά του Άδη και της Περσεφόνης (το μόνο πρόσωπο που τα κατάφερε ποτέ), οι οποίοι συμφώνησαν να επιτρέψουν στην Ευρυδίκη να επιστρέψει μαζί του στη γη. Αλλά η συμφωνία που συνόδευε την απόφαση ήταν πως έπρεπε να περπατά μπροστά από αυτή και να μην κοιτάξει πίσω μέχρι να φτάσει στον πάνω κόσμο. Μέσα στην αγωνία του αθέτησε την υπόσχεση και η Ευρυδίκη εξαφανίστηκε πάλι από τη θέασή του. Η ιστορία με αυτή τη μορφή της ανήκει στην εποχή του Βιργίλιου, ο οποίος πρώτος εισάγει το όνομα του Αρισταίου. Και άλλοι αρχαίοι συγγραφείς, ωστόσο, μιλούν για την επίσκεψη του Ορφέα στον κάτω κόσμο. Σύμφωνα με τον Πλάτωνα οι καταχθόνιοι θεοί του «παρουσίασαν μία εμφάνιση» της Ευρυδίκης. Ο Οβίδιος λέει πως ο θάνατος της Ευρυδίκης δεν προκλήθηκε από τη δραπέτευσή της από τον Αρισταίο, αλλά από τον χορό της με τις Ναϊάδες τη μέρα του γάμου της.

_____________________________


Τώρα στη θεατρική σκηνή
Ευρυδίκη ή ένα μιούζικαλ στον Άδη της Sarah Ruhl, σε μετάφραση και σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου

Το θέατρο Πορεία συστήνει στο ελληνικό κοινό την γοργά ανερχόμενη αμερικανίδα συγγραφέα  Sarah Ruhl, με το πρωτοπαρουσιαζόμενο στην Ελλάδα έργο της: Ευρυδίκη (2003), που αφού διέγραψε μία αξιόλογη πορεία στις Η.Π.Α αλλά και το Young Vic του Λονδίνου, έρχεται και στην Αθήνα. Η υποψήφια για βραβείο Pulitzer Ruhl, δανείζεται τον πασίγνωστο μύθο του Ορφέα και της Ευρυδίκης, για να γράψει ένα σύγχρονο έργο που μιλάει με χιούμορ και ευαισθησία για την παντοτινή αγάπη και τα λεπτά όρια που χωρίζουν την ζωή από τον θάνατο. Το δραματουργικό ενδιαφέρον στο έργο επικεντρώνεται στο δίλημμα της ηρωίδας ανάμεσα στον αγαπημένο της και την επιστροφή στον Πάνω Κόσμο ή στην παραμονή στον Άδη, δίπλα στον πατέρα της, έναν χαρακτήρα που η Ruhl προσθέτει στον μύθο. Προκειμένου να δώσει βάρος στα διλήμματα και τους φόβους της νεαρής γυναίκας, αλλάζει σε πολλά σημεία τον μύθο, όπως στην τελική πορεία προς το φως και τη ζωή, όπου δεν είναι ο πόθος του Ορφέα που τον προτρέπει να γυρίσει να δει την Ευρυδίκη αλλά η ίδια, που τον κάνει να στραφεί προς το μέρος της, αμφίθυμη απέναντι στην προοπτική της επιστροφής της στον κόσμο των ζωντανών.
Η παράσταση είναι γεμάτη μουσική, πρωτότυπη και διασκευασμένη, παιγμένη ζωντανά από τους ηθοποιούς, και τραγούδια σε στίχους του Στρατή Πασχάλη. 

Σκηνικά-Κουστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου, μουσική: Κατερίνα Πολέμη, επιμέλεια κίνησης: Ζωή Χατζηαντωνίου, φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου, video: Γιώργος Κουρμούζας, βοηθός σκηνοθέτη: Δήμητρα Κουτσοκώστα, βοηθός σκηνογράφου: Τίνα Τζόκα.
Παίζουν: Κόρα Καρβούνη, Γιάννης Νταλιάνης, Λαέρτης Μαλκότσης, Κώστας Γάκης, Νεφέλη Μαρκάκη, Ελένη Μπούκλη, Σωκράτης Πατσίκας


σοδειές θεάτρου [info]
Που: Θέατρο Πορεία, (Τρικόρφων 3-5 & 3ης Σεπτεμβρίου 69, Αθήνα)
Πότε: Τετάρτη & Κυριακή στις 19:30, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21:00.
Πόσο: Τετάρτη: 10 (γενική είσοδος)
Πέμπτη, Παρασκευή 17, νεανικό (κάτω των 24): 12
Σάββατο, Κυριακή: 20, Νεανικό (κάτω των 24): 12
Εισιτήρια ανέργων κάθε Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή 10.Θ  Ε  Α  Τ  Ρ  Ο
- κάθε Δευτέρα και μια παράσταση -

[σ2013 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ταχυδρομική Διεύθυνση Εντύπου
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΣΟΔΕΙΑ
ΛΙΝΑ Κ. ΤΖΙΑΜΟΥ
Τ.Κ. 18050 | ΣΠΕΤΣΕΣ
(αποστολή βιβλίων)

Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο | SODEIA@ymail.com
(αποστολή κειμένων, προτάσεων κ.α.)

Blogger templates


Blogger news