Τετάρτη, 6 Μαρτίου 2013

«Η έμπνευση που κατοίκησα»

[πεζό] της Ελένης Μαυρογονάτου

Όλη την έμπνευση την κατοίκησα σε μια στιγμή, δέχτηκα την πιο θεμιτή προσφορά και παρέδωσα τα υπάρχοντά μου στη μεταφορική αισθημάτων. Το λίγο που κόστισε, ήταν ένα μισοτελειωμένο τετράδιο αναγνώσεων, σαν αυτά που βρίσκονται  θαμμένα στο ανήλιο υπόγειο του παιδικού χειμώνα και που τα βρίσκεις, όταν νομίζεις ότι έχεις πληρώσει όλους τους λογαριασμούς με το υποσυνείδητο.

Βρέθηκα λοιπόν σε καινούριο σπίτι, να μυρίζω τις βαμμένες επιφάνειες και το φρέσκο ξύλο, τοποθετώντας δυο-δυο στα ράφια με αυτιστική ακρίβεια τις λέξεις μου. Έπειτα έσκυψα κι αφουγκράστηκα πίσω από τους τοίχους τη βαριά ανάσα των νεκρών μου, παρελθόντων και μελλούμενων, άναψα τη λάμπα θυέλλης και φώτισα όλα τα μισοτελειωμένα πράγματα που άφησαν πίσω τους, γιατί δεν θα χωρούσε τόση ελπίδα το χώμα.

Τώρα με καλούν να φέρω εις πέρας τις μικρές θλιμμένες ιστορίες τους, πληρώνοντας γραμμάτια ανεξόφλητα στο μαυσωλείο των ψυχών τους. Κι εγώ που είχα κληρονομήσει τόση έμπνευση, φόρεσα το παλιό πανωφόρι τους και βγήκα στη βροχή, ξεπλένοντάς τους από το βάρος τόσων ενοχών κι ανοχών.

Όλη την έμπνευση την κατοίκησα σε μια στιγμή, καπνίζοντας τ’ αποτσίγαρα παλιών φίλων κι ακούγοντας Piaf από το δίσκο των 78 στροφών, που μου χάρισε κάποτε μισότρελη και μεθυσμένη, σε προχωρημένη σήψη, η Ματαιότητα…


φωτ. Ελένη Μαυρογονάτου
[αναδημοσίευση από τη σοδειά τχ.8]


____________________________
σοδειά [συγκομιδή πολιτισμού]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ταχυδρομική Διεύθυνση Εντύπου
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΣΟΔΕΙΑ
ΛΙΝΑ Κ. ΤΖΙΑΜΟΥ
Τ.Κ. 18050 | ΣΠΕΤΣΕΣ
(αποστολή βιβλίων)

Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο | SODEIA@ymail.com
(αποστολή κειμένων, προτάσεων κ.α.)

Blogger templates


Blogger news