Δευτέρα, 4 Μαρτίου 2013

[Ποιός φοβάται την Βιρτζίνια Γούλφ]

[πάμε ΘΕΑΤΡΟ]
[Ποιός φοβάται την Βιρτζίνια Γούλφ] του Έντουαρντ Άλμπυ, σε σκηνοθεσία Γιώργου Νανούρη
στο Πόλη θέατρο, (Φωκαίας 4 και Αριστοτέλους 87 - Πλ. Βικτωρίας, Αθήνα)
_γράφει ο  Κορνήλιος Ρουσάκηςιστορικά στοιχεία του έργου
Το έργο έκανε πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη το 1962. Η διεισδυτική ματιά του στην αμερικάνικη ζωή και οικογένεια, εξέπληξε και σόκαρε το κοινό της εποχής. Η χώρα άφηνε πίσω της τη δεκαετία του ΄50 και τη συντηρητική διακυβέρνηση του προέδρου Αϊζενχάουερ. Το πρότυπο της ευτυχισμένης οικογένειας κυριαρχούσε τόσο στην τηλεοπτική αισθητική όσο και στην λαϊκή κουλτούρα. Ο μέσος αμερικάνος θεωρούσε σαν κριτήριο επιτυχίας και πληρότητας την απόκτηση ενός μεγάλου σπιτιού και ενός ακριβού αυτοκινήτου. Η δεκαετία του ΄50 ήταν μια σταθερή, παραγωγική περίοδος για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Αυτά τα στολίδια της επιτυχίας συχνά κάλυπταν τα πραγματικά προβλήματα, που σιγά-σιγά αποκαλύπτονται στην ανθρώπινη κοινότητα. Είναι αυτή η σκληρή, ανθρώπινη αλήθεια που κρύβεται κάτω από το ψεύτικο, εξωτερικό περίβλημα που προσπαθεί να αποκαλύψει ο Έντουαρντ Άλμπυ στο Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ;
Ο Άλμπυ μεγάλωσε σε μια οικογένεια που είχε επενδύσει στην τέλεια προβολή της εικόνα της. Γεννήθηκε στις 12 Μαρτίου 1928 στην Ουάσινγκτον και υιοθετήθηκε από μια πλούσια οικογένεια της Νέας Υόρκης. Από τα εφηβικά του χρόνια αντιστάθηκε απέναντι στον «πολιτισμό» της ύλης και επίλεξε να εγκαταλείψει τα ακριβά σχολεία και να ενταχθεί στην avant-garde καλλιτεχνική σκηνή του Greenwich Village της Νέας Υόρκης.


_______________________________


Τώρα στη θεατρική σκηνή
Ποιός φοβάται την Βιρτζίνια Γουλφ; του Έντουαρντ Άλμπυ, σε σκηνοθεσία Γιώργου Νανούρη

Η δράση του έργου τοποθετείται στον χώρο ενός μικρού πανεπιστημίου της Νέας Αγγλίας. Ξεκινά με τους δύο βασικούς χαρακτήρες, τη Μάρθα και τον Τζορτζ που επιστρέφουν στο σπίτι, έπειτα από ένα πάρτι στο σπίτι του πατέρα της Μάρθας. Αν και ο ένας τρέφει για τον άλλο μια βαθιά αγάπη, διάφορες καταστάσεις έχουν μετατρέψει τον γάμο τους σε μια οδυνηρή μάχη, ανάμεσα σε δύο απογοητευμένους, κυνικούς εχθρούς. Παρά το προχωρημένο της ώρας το ζευγάρι περιμένει καλεσμένους: έναν νεαρό καθηγητή μαθηματικών με τη σύζυγό του.
Στην πρώτη πράξη που τιτλοφορείται Διασκέδαση και παιχνίδια, η Μάρθα και ο Τζορτζ πολεμούν και ταπεινώνουν ό ένας τον άλλον με νέους ευρηματικούς τρόπους. Χρησιμοποιούν τους καλεσμένους τους σαν πιόνια, σαν ακροατήριο που θα παρακολουθήσει την αλληλοταπείνωση τους. Στη δεύτερη πράξη, Βαλπούργια νύχτα, αυτά τα παιχνίδια γίνονται ακόμα πιο απειλητικά. Η βραδιά μετατρέπεται σε εφιάλτη. Το ζευγάρι «επιτίθεται» στους νεαρούς καλεσμένους, προσπαθώντας να τους κάνει να αποκαλύψουν τον πραγματικό τους εαυτό. Στην τελευταία πράξη με τίτλο Ο Εξορκισμός, όλα τα μυστικά έχουν αποκαλυφθεί. Το νεαρό ζευγάρι επιστρέφει στο σπίτι του αφήνοντας την Μάρθα και τον Τζορτζ να ξαναχτίσουν τον διαλυμένο γάμο τους.

Μετάφραση: Δάνης Κατρανίδης,
Σκηνικά-κοστούμια: Γιώργος Πάτσας,
Φωτισμοί:  Μελίνα Μάσχα.

Παίζουν: Δάνης Κατρανίδης, Μίρκα Παπακωνσταντίνου, Χρύσα Παππά, Παναγιώτης Εξαρχέας.


σοδειές θεάτρου [info]
Που: Πόλη θέατρο, (Φωκαίας 4 και Αριστοτέλους 87 - Πλ. Βικτωρίας, Αθήνα).
Πότε: Τετάρτη & Κυριακή στις 18:15, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 20:15.
Πόσο: 15 (Τετ. & Πέμ), 10 (φοιτητές, συνταξιούχοι, άνεργοι)
20 (Παρ.,Σαβ., Κυρ.), 15 (φοιτητές), 10 (συνταξιούχοι, άνεργοι).
Θ  Ε  Α  Τ  Ρ  Ο
- κάθε Δευτέρα -

[σ2013 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ταχυδρομική Διεύθυνση Εντύπου
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΣΟΔΕΙΑ
ΛΙΝΑ Κ. ΤΖΙΑΜΟΥ
Τ.Κ. 18050 | ΣΠΕΤΣΕΣ
(αποστολή βιβλίων)

Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο | SODEIA@ymail.com
(αποστολή κειμένων, προτάσεων κ.α.)

Blogger templates


Blogger news