Τετάρτη, 24 Απριλίου 2013

Μια εξίσωση ποιότητας με άγνωστο τη σκέψη


                                                                    Στήλη Στάσεων και Αντιστάσεων 
του Μπατίστα Μαλαματένιου


Σκέψεις για την ποιότητα της δημοσιογραφίας στο διαδίκτυο  
«Η ποιότητα δεν είναι ποτέ τυχαία. Είναι το αποτέλεσμα μιας έξυπνης προσπάθειας» είχε γράψει στα μέσα του 19ου αιώνα ο Άγγλος ζωγράφος και συγγραφέας Τζον Ράσκιν. Συνδέοντας την έννοια της ποιότητας με την πνευματικότητα και τη διάνοια του ανθρώπου. Ως εκ τούτου, πυρήνας της ποιότητας δεν είναι άλλος από το νου.

Αφού λοιπόν η σκέψη καθορίζει την ποιότητα των πραγμάτων και των συμπεριφορών, τα μέσα τα οποία αποτελούν τα εργαλεία για την πραγμάτωση μιας ιδέας δεν καθορίζουν την ποιότητα αυτής, αλλά τον τρόπο επίτευξης της. 

Η δημοσιογραφία δε θα μπορούσε να παραστρατήσει από την παραπάνω συλλογιστική. Όχι γιατί θα παραβιάζονταν κάποιο ιερό θέσφατο, αλλά κυρίως διότι αποτελεί βαθειά διεργασία του νου (τουλάχιστον έτσι θα όφειλε). Η ποιότητα της δημοσιογραφίας, εξαρτάται πρωτίστως από την «έξυπνη προσπάθεια» που καταβάλλει ο δημοσιογράφος για να δημιουργήσει ένα αποτέλεσμα και όχι από το μέσο που θα αποτυπωθεί απλώς το παρεπόμενο.

Χαρακτηριστικό είναι, ότι η ιστορική εξέλιξη των μέσων της δημοσιογραφίας δεν ταυτίστηκε ουδέποτε και με την ποιότητα αυτής και αν αυτό συνέβη ορισμένες φορές, έγινε με τρόπο «μπακαλίστικο» και με μοναδικό σκοπό την υποστήριξη της παρελθοντολαγνείας. Σε καμία περίπτωση δε σημαίνει, ότι επειδή ένα ρεπορτάζ τυπώθηκε σε μια εφημερίδα είναι καλύτερο από ένα άλλο το οποίο απλώς και μόνο  εκφωνήθηκε σε ένα ραδιοφωνικό σταθμό. Το ουσιώδες περιεχόμενο του κειμένου, δεν αξιολογείται με το αν αποτυπώθηκε με μελάνι στο χαρτί ή αν πέρασε στον ακροατή διαμέσου ενός μικροφώνου.

Σήμερα δε, με την ιλιγγιώδη ανάπτυξη του διαδικτύου και της παράλληλης εξάπλωσης της διαδικτυακής δημοσιογραφίας, η συζήτηση γύρω από τη χαμένη ποιότητα της ενημέρωσης ολοένα και φουντώνει. Θιασώτες της αντίληψης των  «περασμένων μεγαλείων», μιας άλλης εποχής που ανθούσε αποκλειστικά η εφημερίδα, προσπαθούν να πείσουν μέρος της κοινής γνώμης πως κάποτε υπήρξε μια ιστορική στιγμή όπου οι δημοσιογράφοι δραστηριοποιούνταν σε ένα περιβάλλον με παραδείσια χαρακτηριστικά. Η πραγματικότητα όμως είναι αμείλικτη, τέτοια κατάσταση δεν υπήρξε πότε για τη δημοσιογραφία. Κάθε ιστορική περίοδος, είχε περίπου παρόμοια χαρακτηριστικά με τη σημερινή σε ό,τι αφορά την ποιότητα των πραγμάτων, έστω κι αν κάτι τέτοιο ορισμένες φορές απαιτεί ενδελεχή έλεγχο.

Το διαδίκτυο, με τα σημαντικά προβλήματα που παρουσιάζει σήμερα, αποτελεί ένα εξαιρετικό μέσο με πρωτοφανείς δυνατότητες για την ενημέρωση. Αλλά από μόνο του, δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα εργαλείο, ένα όργανο και σε τελική ανάλυση ένα βοήθημα. Όπως ακριβώς εργαλείο είναι και το χαρτί της εφημερίδας ή ο δορυφόρος που χρησιμοποιεί η τηλεόραση. Η δημιουργικότητα και η ποιότητα της δημοσιογραφίας εξαρτάται από τον ολοκληρωμένο στοχασμό του δημιουργού – δημοσιογράφου. 

σοδειά [συγκομιδή πολιτισμού]


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ταχυδρομική Διεύθυνση Εντύπου
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΣΟΔΕΙΑ
ΛΙΝΑ Κ. ΤΖΙΑΜΟΥ
Τ.Κ. 18050 | ΣΠΕΤΣΕΣ
(αποστολή βιβλίων)

Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο | SODEIA@ymail.com
(αποστολή κειμένων, προτάσεων κ.α.)

Blogger templates


Blogger news