Παρασκευή, 19 Απριλίου 2013

Thatcher Thatcher the milk snatcher


[ΑΡΘΡΟ] της Μαρίας Ροδοπούλου

Η αποδόμηση μιας οργανωμένης κοινωνίας και κατά συνέπεια χώρας είναι δύσκολη αλλά εφικτή. Κλασσικό παράδειγμα αποτελεί η πολιτική της Μάργκαρετ Θάτσερ την οποία εφάρμοσε από το 1979 έως το 1990 στην Μεγάλη Βρετανία. Συρρίκνωσε το κράτος, οδήγησε την χώρα σε ανεργία και ύφεση και αποδυνάμωσε τους παραδοσιακούς πολιτικούς εχθρούς της.  Ιδιωτικοποίησε κρατικές επιχειρήσεις οδηγώντας σε αύξηση των τιμών, ανέβασε το Φ.Π.Α και αύξησε γενικά την έμμεση φορολογία εκτινάσσοντας την ανεργία στα ύψη. Περιέκοψε τις δαπάνες στην παιδεία και την υγεία.  Η πολιτική της Μ. Θάτσερ έμελλε να είναι η βίβλος των πιο σκληροπυρηνικών οπαδών του νεοφιλελευθερισμού αλλά και μια πυξίδα που ακολούθησαν και ακολουθούν οι δυνάμεις οι οποίες τεμαχίζουν κοινωνίες και χώρες. 
Συνειδητοποιεί λοιπόν κανείς ότι η πολιτική που ακολουθείται στην Ελλάδα από το 2010 βασίζεται στο εγχειρίδιο το οποίο τήρησε ευλαβικά και πρόσθεσε και νέα κεφάλαια η πάλαι ποτέ Σιδηρά Κυρία της Μ. Βρετανίας.
 
Στην περίπτωση βέβαια της Αγγλίας χρειάστηκαν περίπου 12 έτη για να φτάσει στο σημείο που η Ελλάδα έχει φτάσει μόνο με 3 έτη εφαρμογής του σχεδίου αποδόμησης. Και δεν χρειάζεται κανείς να αναρωτηθεί πολύ το γιατί. Η Ελλάδα ποτέ δεν είχε μια οργανωμένη κοινωνία και κράτος. Ποτέ δεν είχε βαριά βιομηχανία και όποια μορφή βιομηχανίας είχε φρόντισαν να την εκδιώξουν από τον ελλαδικό χώρο μέσω της βαριάς φορολογίας και κατόπιν των επιδοτήσεων από την ΕΟΚ. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η κλωστοϋφαντουργία που  γνώριζε μεγάλη ανάπτυξη στον τόπο μας, η καλλιέργεια βαμβακιού και καπνών. Ακόμα και οι περισσότεροι αμπελώνες στην Αττική επιδοτήθηκαν για να ξεριζωθούν.  Ανάπτυξη μιας ψεύτικης παροχής υπηρεσιών και υπόκλιση σε χαρτιά που το αντίτιμο τους σε χρυσό δεν υπάρχει πουθενά.
Τα λεγόμενα αριστερά και προοδευτικά κόμματα απέμειναν μόνο να φωνάζουν θυμίζοντας καρικατούρες του παρελθόντος. Οι σοσιαλιστές έγιναν τα γουρούνια στον μύθο του Όργουελ, «Η Φάρμα των Ζώων». Το σκιάχτρο είμαστε όλοι εμείς.  Η αγάπη, η συμπόνια, η αλληλοϋποστήριξη, η ανάπτυξη, οι Τέχνες είναι ο Μπόξερ. Μια κοινωνία νωθρή, αμόρφωτη και με καθολική έλλειψη σεβασμού στην πατρογονική κληρονομιά της, στο περιβάλλον της, στην ιστορία της, στα δικαιώματα του ανθρώπου παύει να είναι κοινωνία. Κοιτώντας προς τα πίσω βλέπω με λύπη ότι η ελληνική κοινωνία δεν ήταν ποτέ μια πραγματική Κοινωνία ανθρώπων. Χειραγωγημένη και εκπαιδευμένη να σκέφτεται όχι για το σύνολο αλλά μόνο για τον εαυτό της, η ελληνική κοινωνία παραπέμπει σε φοβισμένο όχλο. 
Ρουσφέτια, ραγιαδισμός, ρατσισμός, χαφιέδες, γερμανοτσολιάδες μεταμφιεσμένους σε ευρωπαϊστές και φεντεραλιστές, μπουζούκια, reality show και ξεπεσμένες tv persones. Διαφημίσεις που απευθύνονται σε λοβοτομημένα άτομα.  Ανυπαρξία αληθινών μέσων ενημέρωσης και καλοφαγάδες μόνο κατ’ όνομα πολιτικούς. Καταστροφή της περίθαλψης και κουρέλια η Παιδεία. Κληρικοί και μοναστήρια με βαθιές-βαθιές τσέπες. Banksters,  με τα μούτρα τους χωμένα στο μέλι που άλλοι παρήγαγαν. Νομιμοποίηση της Κρατο-Τρομοκρατίας.  Ξεπούλημα και καταστροφή του περιβάλλοντος. Νέους χωρίς όραμα και σκοπό παρά μια θεσούλα κάπου – όπου.  Ανύπαρκτο πνευματικό κόσμο που γονατίζει μπροστά στην Πολυθρόνα και στον τίτλο.  Σαραντάρηδες και πενηντάρηδες βυθισμένους στην απελπισία και στο διαδίκτυο.  Ναρκομανείς πεταμένους στα σοκάκια της Αθήνας, νταβατζήδες εγχώριοι και ξένοι. Εγκληματίες, κλέφτες, αυτοκτονίες,  έξαρση ασθενειών, σήψη. Όντα που σέρνονται στα τέσσερα αναζητώντας το φως που τα ίδια έσβησαν. Η Ελλάδα σήμερα θυμίζει μια γριά πόρνη που πλέον τα λίφτινγκ δεν αρκούν, μοιάζει με ξεπουπουλιασμένη στρουθοκάμηλο.  Η Ελλάδα σήμερα είναι μια καλά σιδεροφραγμένη φυλακή.

Ο νεοφιλελευθερισμός στο μεγαλείο του σε μια χώρα που δεν έχει κοινωνία και κατοικείται από ζόμπι.

Ήμουν πάντα περήφανη για την καταγωγή μου και θα συνεχίσω να είμαι. Όμως με θλίβει να είμαι μέρος αυτής της σκιάς κοινωνίας. Αυτής της σκιάς που ουρεί  το παρελθόν της και αφοδεύει το μέλλον της.

Υ.Γ.
Η Μ. Θάτσερ το 1970 όταν έγινε Υπουργός Παιδείας περιέκοψε τον προϋπολογισμό για την παιδεία και κατάργησε την χορήγηση δωρεάν γάλακτος στα σχολεία. Τότε βγήκε και το σύνθημα που είναι ο τίτλος του κειμένου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ταχυδρομική Διεύθυνση Εντύπου
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΣΟΔΕΙΑ
ΛΙΝΑ Κ. ΤΖΙΑΜΟΥ
Τ.Κ. 18050 | ΣΠΕΤΣΕΣ
(αποστολή βιβλίων)

Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο | SODEIA@ymail.com
(αποστολή κειμένων, προτάσεων κ.α.)

Blogger templates


Blogger news