Δευτέρα, 20 Μαΐου 2013

[Pedestal] σύλληψη και σκηνοθεσία Θάνου Παπακωνσταντίνου

άμε ΘΕΑΤΡΟ]
[Pedestal] σύλληψη και σκηνοθεσία του Θάνου Παπακωνσταντίνου 
στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης  (Πειραιώς 206 Ταύρος)
_γράφει ο
 
 Κορνήλιος Ρουσάκης


[ιστορικά στοιχεία έργου] Αποτελεί το δεύτερο μέρος της τριλογίας Carnage (Σφαγή), μιας ελεύθερης απόδοσης της τριλογίας του Αισχύλου Ορέστεια. Το πρώτο μέρος της τριλογίας, η παράσταση Venison (Κρέας από κυνήγι) με βάση τις Ευμενίδες του Αισχύλου, παρουσιάστηκε τον Απρίλιο του 2012.
Η δομή του Pedestal διακρίνει δύο παράλληλους κόσμους, τον ρεαλιστικό και τον φαντασιακό. Στη ρεαλιστική αφήγηση σκηνών της ζωής μιας άρρωστης μητέρας που τη φροντίζει η κόρη της, παρεμβάλλονται οι φαντασιωτικές σκηνές που τρέχουν παράλληλα μέσα στο μυαλό της κόρης. Η κόρη δε μπορεί να απομακρυνθεί απ’ την οικογενειακή εστία. Υποτάσσεται στη μοίρα της και επινοεί μια προσωπική πίστη στην προσπάθειά της να υπερβεί την αδυναμία της. Με την πίστη της αυτή, οικοδομεί μέσα της έναν προσωπικό κόσμο. Μέσα από τον κόσμο αυτό, πιστεύει πως μια μέρα θα έρθει ένας εκδικητής, κάποιος που θα τη σώσει απ΄ τη θλιβερή ζωή της. Αυτή μέχρι τότε πρέπει να τον περιμένει. Μέσα στην αναμονή της δυο κόσμοι και δύο χώροι, ο θηλυκός και ο αρσενικός, βαίνουν παράλληλα και τελικά συγκρούονται.
Η πορεία της τριλογίας Carnage οδηγεί προς τα πίσω, αφού τα επιμέρους κομμάτια παρουσιάζονται με αντίστροφη σειρά, και αυτό όχι τυχαία. Στόχος της δραματουργίας είναι να αποτυπωθεί η πορεία του ανθρώπου από ένα οργανωμένο πολιτειακό σύστημα προς μια κοινωνία αυτοδικίας. Η ακριβώς αντίστροφη πορεία, δηλαδή, από αυτήν που προτείνεται στην Ορέστεια του Αισχύλου, όπου ο άνθρωπος περνά με τα παθήματά του, από το ματωμένο κύκλο της αυτοδικίας στην πολιτειακή και θεσμική οργάνωση του δημοκρατικού πολιτεύματος.
Το δραματουργικό υλικό δεν περιλαμβάνει το αρχικό κείμενο, αλλά επιχειρεί να κρατήσει από αυτό μόνο τη δομή (τα «κατά ποσόν» μέρη της τραγωδίας, δηλαδή πάροδος, επεισόδια, στάσιμα, κτλ.). Αυτό έχει σαν σκοπό να τονιστεί η θρησκευτική μορφή των έργων αυτών και να βρεθεί ουσιαστικά μια αναλογία με το σήμερα, όχι μόνο σε επίπεδο όψεως-εικόνας, αλλά και ουσίας.
Η αντιπαραβολή ρεαλιστικών σκηνών με οπτικές, τελετουργικές σκηνές που προτείνεται σαν ένας άξονας της σκηνοθεσίας και, στο εικαστικό κομμάτι, η σύγκρουση διαφορετικών σκηνικών χώρων που κρύβεται ο ένας μέσα στον άλλο, έχει σαν απώτερο στόχο να συνδεθεί ο κόσμος της τραγωδίας σαν παράλληλο σύμπαν με την καθημερινή ζωή.

_______________________________



Τώρα στη θεατρική σκηνή
Pedestal, σε σύλληψη και σκηνοθεσία Θάνου Παπακωνσταντίνου.

Συνεργασία στη δραματουργία: Τζωρτζίνα Κακουδάκη
Σκηνικά-Κοστούμια: Νίκη Ψυχογιού
Κίνηση: Χαρά Κότσαλη
Σχεδιασμός-Σύνθεση ήχων: Αντώνης Μόρας
Σχεδιασμός φωτισμών: Χριστίνα Θανάσουλα
Βίντεο-Σχεδιασμός προωθητικού υλικού: Κωνσταντίνος Χαïδαλής
Γλυπτική: Κατερίνα Ανδρέου
Φωτογραφίες: Βάλια Πιλάφα
Βοηθός σκηνοθέτη: Ελεάνα Γεωργιάδου
Βοηθός σκηνογράφου: Εύα Δημοπούλου

Παίζουν: Βασίλης Βηλαράς, Αλέξανδρος Καναβός, Κατερίνα Μηλιώτη, Ελένη Μολέσκη, Νικόλας Χατζηβασιλειάδης

Μια παραγωγή της Helter Skelter Company.

σοδειές θεάτρου [info]
Που: Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, (Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα)
Πότε: Κάθε Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή στις 21:30. Μέχρι 16 Ιουνίου.
Πόσο: 12, 10 (μειωμένο).


Θ  Ε  Α  Τ  Ρ  Ο
- κάθε Δευτέρα -

[σ2013 



σοδειά [συγκομιδή πολιτισμού]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ταχυδρομική Διεύθυνση Εντύπου
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΣΟΔΕΙΑ
ΛΙΝΑ Κ. ΤΖΙΑΜΟΥ
Τ.Κ. 18050 | ΣΠΕΤΣΕΣ
(αποστολή βιβλίων)

Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο | SODEIA@ymail.com
(αποστολή κειμένων, προτάσεων κ.α.)

Blogger templates


Blogger news