Δευτέρα, 2 Σεπτεμβρίου 2013

ΘΕΑΤΡΟ: [Πλούτος] του Αριστοφάνη

_γράφει ο Κορνήλιος Ρουσάκης

[ιστορικά στοιχεία του έργου] Στον Πλούτο η φτώχεια είναι και πάλι στο επίκεντρο του οπτικού πεδίου του συγγραφέα, αλλά το ηθικό ζήτημα είναι ίσως περισσότερο διάχυτο. Σημαντική θέση δίνεται στην αρετή της γενναιοδωρίας, η οποία, στον κόσμο ως έχει, δεν φέρνει κανένα κέρδος: ο Δίκαιος είδε ότι οι φίλοι τους οποίους είχε βοηθήσει στο παρελθόν τον απογοήτευσαν όταν είχε ανάγκη, και όλοι εκπλήσσονται όταν ο Χρεμύλος προσκαλεί τους φίλους του να μοιραστούν την περιουσία που πρόσφατα απέκτησε. Ακόμα και η γριά ανταμείβεται στο τέλος για τη γενναιοδωρία της προς τον νεαρό άνδρα. Πολύς λόγος γίνεται επίσης για το αντίθετο ελάττωμα, της μικροπρέπειας, του ανθρώπου που έχει σημαντική περιουσία ο ίδιος και δεν την μοιράζεται με άλλους -τον τσιγκούνη. Ο αρχετυπικός τσιγκούνης του έργου είναι ο Δίας, ο οποίος, επειδή δυσανασχετούσε με την ευμάρεια των ενάρετων, τύφλωσε τον Πλούτο και ο οποίος δεν ήταν διατεθειμένος να δώσει ακόμη και σε έναν ολυμπιονίκη μια ανταμοιβή που να έχει πραγματική αξία.

[...] Στενά συνδεδεμένη με την τσιγκουνιά είναι η αχαριστία -η αχαριστία του Δία, τον οποίο τιμούν μόνον οι "ενάρετοι και δίκαιοι" ενώ αυτός δεν κάνει τίποτα για εκείνους (μάλλον το αντίθετο)· η αχαριστία των θεών που δεν έχουν δώσει στους ανθρώπους καμία ανταμοιβή για τη λατρεία και τις θυσίες τους· των φίλων του Δίκαιου ανθρώπου, που ποτέ δεν ξεπλήρωσαν τη βοήθεια που τους έχει δώσει· του νεαρού ζιγκολό που, όποιες δικαιολογίες κι αν μπορούν να βρεθούν γι' αυτόν, είναι έτοιμος να ραγίσει την καρδιά της κυρίας που τον συντηρεί μόλις πάψει να έχει πια την ανάγκη της. Όμως η αποκορύφωση τόσο της γενναιοδωρίας όσο και της ευγνωμοσύνης είναι ο ίδιος ο Πλούτος, που είναι τόσο πρόθυμος, όταν ανακτά το φως του, να επιδαψιλεύσει τα υπάρχοντα του ελεύθερα σε όλους αυτούς που τα αξίζουν, και περισσότερο απ' όλους στον Χρεμύλο, χάρη στον οποίο θεραπεύτηκε. Ο Πλούτος είναι επίσης ο σύνδεσμος μεταξύ των ηθικών και των κοινωνικών ζητημάτων. Το κοινωνικό θέμα είναι απλό. Όπως έχουν τα πράγματα, ο πλούτος βρίσκεται σχεδόν αποκλειστικά στα χέρια εγκληματιών, και αυτό πρέπει να διορθωθεί· μόλις αυτό γίνει, το απάνθρωπο φορτίο της φτώχειας θα έχει ελαφρύνει. Η άδικη διανομή του πλούτου θεραπεύεται στο έργο με ένα θαύμα· στην πραγματική ζωή μπορεί να θεραπευθεί με την τιμωρία που αρμόζει στα εγκλήματα των ανθρώπων που κατέχουν πολύ πλούτο.

Alan H. Sommerstein, "Ο Αριστοφάνης και η Δαίμων Πενία", στο: Γεώργιος Δ. Κάτσης (επιμ.), Θάλεια, Αριστοφάνης Δεκαπέντε μελετήματα, Σμίλη, Αθήνα 2007, σ. 491-493.


Τώρα στη θεατρική σκηνή
Πλούτος του Αριστοφάνη, σε μετάφραση και σκηνοθεσία Διονύση Σαββόπουλου.

Σκηνικά-Kοστούμια: Άγγελος Μέντης,
Μουσική: Διονύσης Σαββόπουλος,
Χορογραφία: Ερμής Μαλκότσης, 
Φωτισμοί: Γιώργος Τέλλος,
Βοηθός Σκηνοθέτη: Σύλβια Λιούλιου.

Παίζουν: Νίκος Κουρής, Χρήστος Λούλης, Αμαλία Μουτούση, Μάκης Παπαδημητρίου και ο Διονύσης Σαββόπουλος.

Ηθοποιοί, Μουσικοί, Τραγουδιστές, Χορευτές: Στάθης Άννινος, Θανάσης Βλαβιανός, Πέτρος Γεωργοπάλης, Πάρις Θωμόπουλος, Ορέστης Καρύδας, Άλκης Κωνσταντόπουλος, Οδυσσέας Κωνσταντόπουλος, Έντυ Λάμμε, Ευριπίδης Λασκαρίδης, Βασίλης Λέμπερος, Κωνσταντίνος Μαγκλάρας, Ηλίας Μελέτης, Γιάννης Μίνως, Νίκος Νταρίλας, Νίκος Πλιός, Σπύρος Τσεκούρας, Αλέξης Φουσέκης.

Μια παραγωγή του θεάτρου Ακροπόλ.

ΣΟΔΕΙΕΣ ΘΕΑΤΡΟΥ [info]
Που: Παραστάσεις σε φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα.
Πότε: Έως 24 Σεπτεμβρίου.
Πόσο: 20, 15 (μειωμένο).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ταχυδρομική Διεύθυνση Εντύπου
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΣΟΔΕΙΑ
ΛΙΝΑ Κ. ΤΖΙΑΜΟΥ
Τ.Κ. 18050 | ΣΠΕΤΣΕΣ
(αποστολή βιβλίων)

Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο | SODEIA@ymail.com
(αποστολή κειμένων, προτάσεων κ.α.)

Blogger templates


Blogger news