Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου 2013

ΘΕΑΤΡΟ: [Ο Πουπουλένιος] του Μάρτιν ΜακΝτόνα

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΣΤΗΛΗ [Πάμε Θέατρο] του Κορνήλιου Ρουσάκη

[ιστορικά στοιχεία έργου] Ο Μάρτιν ΜακΝτόνα έγραψε το έργο The Pillowman το 2003 και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από το Εθνικό Θέατρο του Λονδίνου. Έχει αποσπάσει το βραβείο Olivier καλύτερου νέου έργου (2004), το βραβείο των θεατρικών κριτικών της Νέας Υόρκης, καθώς επίσης, και δύο βραβεία Tony. Στην Ελλάδα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στον Εξώστη του Θεάτρου Αμόρε, με τον ελληνικό τίτλο Ο Πουπουλένιος, σε σκηνοθεσία Βίκυς Γεωργιάδου. 
Παρουσιάστηκε, επίσης, από το θέατρο Αγγέλων Βήμα, σε σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη, με τον τίτλο Μια αγκαλιά για να πεθάνεις και από τον Γρηγόρη Χατζάκη, ως Πουπουλένιος. Ακολούθησε μια ακόμη παραγωγή, στη Θεσσαλονίκη, από την ομάδα Perros, σε σκηνοθεσία Σπύρου Αθηναίου. Ο τίτλος που χρησιμοποιήθηκε ήταν Ο συγγραφέας και ο αδελφός του συγγραφέα.

Σε ένα δικτατορικό κράτος κάπου στην Ανατολική Ευρώπη ο Χατούριαν, ένας συγγραφέας ζοφερών, σύντομων ιστοριών με παιδιά και ο νοητικά στερημένος μικρότερος αδερφός του, Μίκαλ, συλλαμβάνονται και ανακρίνονται από δύο αστυνομικούς γιατί τα διηγήματα του πρώτου παρουσιάζουν ομοιότητες με μία σειρά δολοφονιών μικρών παιδιών που συμβαίνουν στην πόλη.


______________________________________________Τώρα στη θεατρική σκηνή
Ο πουπουλένιος του Μάρτιν ΜακΝτόνα, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη.


Συνεχείς ανατροπές, αστυνομική πλοκή, χιούμορ, ευφυείς διάλογοι, στοιχεία θρίλερ, με τη βία και την τρυφερότητα να συνυπάρχουν, εξελίσσουν ένα παραμύθι που ισορροπεί ανάμεσα στον κωμικό παραλογισμό και στη γνήσια κλασική τραγωδία. Με την κωμωδία να παρεισφρύει στο δράμα και αντιστρόφως, ο θεατής δεν μπορεί να κάνει αλλιώς, παρά να μείνει για δύο ώρες καρφωμένος στη θέση του.  Αν και το πολιτικό σχόλιο για τη βία της εξουσίας είναι αναπόφευκτο, στην ουσία, πρόκειται για ένα έργο που μιλάει για την τρυφερότητα της παιδικής ηλικίας. Και για την ανάγκη μας να επιστρέφουμε εκεί που όλα αρχίζουν με το “Μια φορά κι έναν καιρό…”. Την ανάγκη να πούμε και ν’ ακούσουμε ιστορίες. Όσο για το ποιος είναι ο Πουπουλένιος, αυτό μένει να αποκαλυφθεί στη σκηνή.


Μετάφραση: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης
Σκηνικά–Κοστούμια: Αθανασία Σμαραγδή
Μουσική: Μίνως Μάτσας
Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος
Εικονογράφηση: Φίλιππος Φωτιάδης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Έλενα Σκουλά
Καλλιτεχνική σύμβουλος: Σεμίνα Διγενή

Παραγωγή: Θεατρικές επιχειρήσεις Κάρολος Παυλάκης

Χατούριαν (συγγραφέας): Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης
Τουπόλσκι (ανακριτής): Νίκος Κουρής
Άριελ (ανακριτής): Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος
Μίκαλ (αδελφός): Γιώργος Πυρπασόπουλος.ΣΟΔΕΙΕΣ ΘΕΑΤΡΟΥ [in
fo]|
Που:
Θέατρο Αθηνών, (Βουκουρεστίου 10, Σύνταγμα, Αθήνα, τηλ. 210 3312343)
Πότε:
Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Κυριακή στις 21:00, Σάββατο στις 18:15 & 21:15.
Πόσο:
20 (Α’ πλατεία), 17 (Β’ πλατεία, απογευματινή), 14 (νεανικό), 10 (ανέργων)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ταχυδρομική Διεύθυνση Εντύπου
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΣΟΔΕΙΑ
ΛΙΝΑ Κ. ΤΖΙΑΜΟΥ
Τ.Κ. 18050 | ΣΠΕΤΣΕΣ
(αποστολή βιβλίων)

Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο | SODEIA@ymail.com
(αποστολή κειμένων, προτάσεων κ.α.)

Blogger templates


Blogger news