Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2013

Εγώ είμαι το χθες, φίλος σου είναι το αύριο (Dr. Frank Crane) - ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

Της Ισαβέλλας Μήτρου

Dr. Frank Crane (1861–1928)
Εγώ είμαι το χθές... Απομακρύνομαι από εσένα ως το άπειρο.. Χωρίζω από εσένα αλλά πάντοτε θα είμαι μαζί σου. Κάποτε το όνομά μου ήταν αύριο!... Μετά ξεκίνησα να σε συντροφεύω και το όνομά μου έγινε σήμερα...
Πλέον είμαι το χθές και κουβαλάω πάνω μου ίχνη σου που δεν φεύγουν ποτέ. Είμαι μια από τις σελίδες του βιβλίου σου. Πρίν και μετά από εμένα υπάρχουν πολλές σελίδες.
Φαίνομαι χλωμός επειδή μέσα μου δεν υπάρχει πλέον ελπίδα. Το μόνο πράγμα που βρίσκεται στη χούφτα μου είναι οι αναμνήσεις μου. Είμαι πλούσιος διότι έχω τις γνώσεις μου.

Γέννησα ένα παιδί, το αφησα σε σένα, το βήμα του να δοκιμάσω!...Από το πολύ που με κοιτάζεις, δεν με ανέχεσαι πλέον. Δέν είμαι καθόλου όμορφος διότι είμαι μονάχα επιβλητικός, αυστηρός και αφοσιωμένος. Εγώ είμαι το χθές, μέχρι το τέλος της ημέρας δεν θα διαφέρω από το σήμερα επειδή εγώ είμαι εσύ και δεν μπορείς να ξεφύγεις από τον εαυτό σου.
Δεν σε αγαπάμε, δεν σε μισούμε, μονάχα σε κρίνουμε. Δεν δείχνουμε επιείκια, αυτό μόνο το σήμερα μπορεί να το κάνει. Δεν μπορούμε να σε τιμωρούμε... και αυτό ακόμη είναι μονάχα στα χέρια του αύριο. Στεκόμμενοι στην πόρτα του παρελθόντος αντικρύζουμε τις περασμένες μέρες. Βλέπουμε το αύριο που γίνεται σήμερα και στη συνέχεια θα συμμετέχεικαι αυτό στη συντροφιά μας. Σιγά σιγά απορροφάμε τη ζωή του, αντιδρούμε σαν βαμπίρ!... Όσο εσύ ζεις, εμείς σιγοπίνουμε τις σκέψεις μας. Προχωρόντας, πάλι γυρνάς σε εμάς. Απομακρύνεσαι σιγά σιγά από το αύριο...
Το αύριο είναι αβέβαια, τα σήμερα περνουν δίχως να το καταλάβεις. Βρίσκουμε καταφύγιο στα μακριά, δυνατά, γκρί χέρια των μελλούμενων για να ανακόψουμε το δρόμο του αύριο και να στραγγαλίσουμε το σήμερα!
Εμείς είμαστε τα χθές του κόσμου... Εάν ήξερες να μας αντισταθείς, θα μπορούσες πιο γρήγορα να ανελιχθείς. Όμως, ‘οταν έδινες την άδειά σου να ανεβούμε στην πλάτη σου, σου στήναμε ενέδρα, σε πνίγουμε...
Εγώ είμαι το χθές, μάθε να με κοιτάς κατα πρόσωπο, να με χρησιμοποιείς, να μη με φοβάσαι. Δεν είμαι φίλος σου, μονάχα σε κρίνω και σε φοβίζω. Φίλος σου πραγματικός είναι το αύριο.


Dr. Frank Crane (1861–1928)
Ήταν υπουργός, ομιλητής, και αρθρογράφος ο οποίος έγραψε μια σειρά από δέκα τόμους που λέγονταν "Four Minute Essays"που δημοσιεύθηκαν το 1919. Προηγουμένως, το 1918, δημοσίευσε το βιβλίο "21", από ένα άρθρο που είχε γράψει για το αμερικανικό περιοδικό, που ονομάζεται "If I Were Twenty-One". Έγραψε αργότερα μια πολύ μεγαλύτερη πραγματεία με τίτλο "Everyday Wisdom", η οποία δημοσιεύθηκε το 1927. Αυτό το δερματόδετο βιβλίο είχε ως υπότιτλο 'A page for every day of the year', και αποτελούνταν από 365 τετράλεπτα δοκίμια και 52 σύντομες συνομιλίες σχετικά με το πώς να ζήσει κάποιος. Σήμερα έχουν σωθεί μονάχα λιγοστά μέρη των έργων του για θετική σκέψη και πολιτική φιλοσοφία.
________________________________________________
Της έντυπης έκδοσης (link): ΣΟΔΕΙΑ αρ.17 [Φθινόπωρο 2013]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ταχυδρομική Διεύθυνση Εντύπου
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΣΟΔΕΙΑ
ΛΙΝΑ Κ. ΤΖΙΑΜΟΥ
Τ.Κ. 18050 | ΣΠΕΤΣΕΣ
(αποστολή βιβλίων)

Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο | SODEIA@ymail.com
(αποστολή κειμένων, προτάσεων κ.α.)

Blogger templates


Blogger news