Δευτέρα, 2 Δεκεμβρίου 2013

ΘΕΑΤΡΟ : [Το κουρδιστό πορτοκάλι] του Άντονι Μπέργκες

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΣΤΗΛΗ [ΠΑΜΕ ΘΕΑΤΡΟ] Του Κορνήλιου ΡουσάκηΟ δεκαπεντάχρονος Άλεξ απολαμβάνει τους βιασμούς, τα ναρκωτικά και την Ενάτη Συμφωνία του Μπετόβεν. Ως αρχηγός μιας συμμορίας εφήβων, περιπλανιέται στους δρόμους ενός δυστοπικού μέλλοντος αναζητώντας φρικτές συγκινήσεις. Όταν ο Άλεξ συλλαμβάνεται και φυλακίζεται για την αποκλίνουσα συμπεριφορά του, το Κράτος αναλαμβάνει να τον αναμορφώσει... αλλά με ποιο κόστος;


Το Κουρδιστό Πορτοκάλι αφηγείται —σε χρόνο και μέρος που δεν καθορίζονται— την ιστορία του νεαρού Άλεξ, αρχηγού μιας συμμορίας συνομηλίκων του, που διασκεδάζουν σκορπίζοντας βία: κλοπές, βιασμοί και βανδαλισμοί είναι η καθημερινότητά τους. Μετά από μια δολοφονία, ο Άλεξ συλλαμβάνεται και φυλακίζεται. Για να αποκτήσει την ελευθερία του, δέχεται να συμμετέχει σαν «πειραματόζωο» σε ένα πρωτοποριακό σύστημα σωφρονισμού που μελετά η κυβέρνηση.Το έργο θέτει το πρόβλημα της αντιμετώπισης της νεανικής βίας αλλά και το θέμα της ελεύθερης βούλησης του ανθρώπου για να επιλέξει το καλό ή το κακό.Η διάσημη νουβέλα του Άντονι Μπέργκες εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1962 και σαράντα χρόνια αργότερα περιλήφθηκε στη λίστα του περιοδικού Time με «τα 100 κορυφαία μυθιστορήματα του 20ού αιώνα». Στο μεταξύ, είχε αποκλειστεί από πολλές δημόσιες και σχολικές βιβλιοθήκες «λόγω θέματος» και «λόγω λεξιλογίου». Το 1971 μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη από τον Στάνλεϊ Κιούμπρικ, σε σενάριο του ίδιου του συγγραφέα.


Τώρα στη θεατρική σκηνή

Το κουρδιστό πορτοκάλι του Άντονι Μπέργκες, σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα.Μετάφραση: Θοδωρής Πετρόπουλος

Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης

Κοστούμια: Μαρία Καραπούλιου

Φωτισμοί: Χρήστος Τζιόγκας

Μουσική επιμέλεια: Γιώργος Μιχαλόπουλος

Φωτογραφίες παράστασης: Χρήστος Κοτσιρέας

Βίντεο: Άκης Πολύζος 

Βοηθός σκηνοθέτη: Νουρμάλα Ήστυ 

Βοηθοί σκηνογράφου: Βαγγέλης Γούλας, Ελίνα Δράκου.Παίζουν: Άρης Σερβετάλης, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Αντίνοος Αλμπάνης, Νεκτάριος Λουκιανός, Χρήστος Μαλάκης, Ευδοκία Ρουμελιώτη, Δρόσος Σκώτης, Κίμων Φιορέτος.

ΣΟΔΕΙΕΣ ΘΕΑΤΡΟΥ
 [in
fo]

Πού:
Θέατρο Αποθήκη, Σαρρή 40, Ψυρρή, Αθήνα, τηλ. 210 3253153.

Πότε: Τετάρτη στις 20:00, Πέμπτη, Παρασκευή (λαϊκή) στις 21:00, Σάββατο, Κυριακή στις 18:00 και 21:00.

Πόσο: 20, 17 (λαϊκή), 15 (φοιτητικό), 10 (ανέργων).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ταχυδρομική Διεύθυνση Εντύπου
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΣΟΔΕΙΑ
ΛΙΝΑ Κ. ΤΖΙΑΜΟΥ
Τ.Κ. 18050 | ΣΠΕΤΣΕΣ
(αποστολή βιβλίων)

Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο | SODEIA@ymail.com
(αποστολή κειμένων, προτάσεων κ.α.)

Blogger templates


Blogger news