Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2014

ΘΕΑΤΡΟ : [Οι Δαιμονισμένοι] του Φ. Ντοστογιέφσκι

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΣΤΗΛΗ [ΠΑΜΕ ΘΕΑΤΡΟ] Του Κορνήλιου Ρουσάκη


Οι Δαιμονισμένοι
, το κατεξοχήν πολιτικό μυθιστόρημα του Ντοστογιέφσκι, πρωτοδημοσιεύτηκαν το 1871. Η εμφάνιση τους «έφερε μαζί της» θύελλα αντιδράσεων στους λογοτεχνικούς και πολιτικούς κύκλους της Ρωσίας. Μια τεράστια συζήτηση άνοιγε κι ένας πόλεμος κηρυσσόταν εναντίον του «μεταμελημένου» πρώην θανατοποινίτη και πρώην κατάδικου της Σιβηρίας. Τα γεγονότα που βρήκαν απήχηση στο μυθιστόρημα ήταν η «υπόθεση Νιετσάγεφ», η δραστηριότητα της οργάνωσης «Λαϊκή εκδίκηση» κι η δολοφονία από πέντε μέλη της του φοιτητή της Γεωπονικής Ακαδημίας Ι. Ι. Ιβανόφ.

Το ενδιαφέρον του Ντοστογιέφσκι τράβηξαν οι ιδεολογικές και οργανωτικές αρχές των μηδενιστών, οι συνεργοί στο έγκλημα και η προσωπικότητα του αρχηγού τους Σ. Γ. Νιετσάγεφ. Το πλούσιο πραγματολογικό υλικό του το προσέφεραν η επαναστατική βιβλιογραφία, οι εφημερίδες της εποχής και τα πρακτικά της πολύκροτης δίκης —της πρώτης μέχρι τότε ανοιχτής πολιτικής δίκης—, οι απολογίες και τα πολιτικά μανιφέστα των κατηγορουμένων.
Τώρα στη θεατρική σκηνή

Οι Δαιμονισμένοι του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, βασισμένο στη διασκευή του Αλμπέρ Καμύ, σε σκηνοθεσία Σταύρου Σ. Τσακίρη.

Σε μια μικρή πόλη, μια παρέα νεαρών ανδρών συγκεντρώνεται γύρω από τον διανοούμενο πρώην δάσκαλό της κι ονειρεύεται ν’ αλλάξει τον κόσμο. Μόνο η καταστροφή του παλιού κόσμου, του βουτηγμένου στη διαφθορά και την ακολασία, μπορεί να σημάνει μια ελπίδα για την αποπροσανατολισμένη τους γενιά. Με τη συμβολή ενός «Σωτήρα», η αγωνιστική ορμή της ομάδας θα παρασύρει στην καταστροφή όσους αθώους γρήγορα πίστεψαν στο όραμα μιας καλύτερης ζωής.

Δώδεκα άνθρωποι παλεύουν για την εξουσία αλλά και τη σωτηρία του μυαλού τους. Όταν τα αισθήματα χαθούν κι η απελπισία επικρατήσει, τα όπλα θα δώσουν τη λύση.

Μετάφραση: Δήμητρα Πετροπούλου
Δραματουργική επεξεργασία: Σταύρος Σ. Τσακίρης
Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ
Βοηθός σκηνοθέτη: Έφη Ρευματά.

Παίζουν: Δήμητρα Χατούπη, Αλέξανδρος Σταύρου, Ιωάννης Παπαζήσης, Κερασία Σαμαρά, Βίκυ Μαραγκάκη, Δημήτρης Μαύρος, Αλμπέρτο Φάις, Σταύρος Καραγιάννης, Αλέξανδρος Μπαλαμώτης, Στάθης Μαντζώρος, Έφη Ρευματά και ο Κώστας Καστανάς.


ΣΟΔΕΙΕΣ ΘΕΑΤΡΟΥ
 [in
fo]

Πού: Στο Σύγχρονο Θέατρο, (Ευμολπιδών 45, Γκάζι, Αθήνα, τηλ. 210 3464380)

Πότε: Πέμπτη στις 19:00, Παρασκευή στις 20:30, Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 18:30, από 19 Δεκεμβρίου 2013.

Πόσο: 20, 10 (φοιτητικό, ανέργων), και 15, 10 (Πέμπτη και Κυριακή)
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ταχυδρομική Διεύθυνση Εντύπου
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΣΟΔΕΙΑ
ΛΙΝΑ Κ. ΤΖΙΑΜΟΥ
Τ.Κ. 18050 | ΣΠΕΤΣΕΣ
(αποστολή βιβλίων)

Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο | SODEIA@ymail.com
(αποστολή κειμένων, προτάσεων κ.α.)

Blogger templates


Blogger news