Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2014

ΘΕΑΤΡΟ: [Η εκδοχή του Μπράουνιγκ] του Τέρενς Ράντιγκαν


ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΣΤΗΛΗ [ΠΑΜΕ ΘΕΑΤΡΟ] Του Κορνήλιου Ρουσάκη

Ο Άντριου Κρόκερ-Χάρις είναι φιλόλογος σε αγγλικό κολλέγιο. Σήμερα είναι η τελευταία μέρα που βρίσκεται σε αυτό το σχολείο, έπειτα από δεκαοχτώ χρόνια εργασίας. Οι μαθητές του εικάζουν τους λόγους της αποχώρησής του, αλλά δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία αφού τον θεωρούν υπερβολικά αυστηρό, ψυχρό και χωρίς χιούμορ. Ο καθηγητής δεν είναι αρεστός ούτε στη γυναίκα του, ούτε στους συναδέλφους του. Μια αυθόρμητη πράξη καλοσύνης από ένα παιδί, γίνεται η αφορμή να ξετυλιχτούν οι περίπλοκες σχέσεις των ενήλικων ηρώων, που δεν τολμούν να αντιμετωπίσουν με ειλικρίνεια τη ζωή τους.

Το έργο του Τέρενς Ράτιγκαν, Η εκδοχή του Μπράουνιγκ, γράφτηκε το 1948. Παρουσιάστηκε έναν χρόνο αργότερα, στο Broadway, στο Coronet Theater, με τον Maurice Evans στον ρόλο του καθηγητή και την Edna Best στον ρόλο της συζύγου του. Το έργο γνώρισε πλήθος σκηνικών μεταφορών, αλλά μεταφέρθηκε και στον κινηματογράφο το 1951 και το 1994 και στην τηλεόραση. Στην Ελλάδα παρουσιάζεται για πρώτη φορά.

Ο Ράτιγκαν εμπνεύστηκε τον χαρακτήρα και την ιστορία από ένα κλασικό φιλόλογο που είχε στο σχολείο του ως μαθητής. Η πλοκή του έργου, ενώ διατηρεί τον απολύτως πειστικό νατουραλιστικό χαρακτήρα της και το χαρακτηριστικό εγγλέζικο, συγκρατημένο αν και δηκτικό ύφος της, είναι απατηλά απλή.

Ο ίδιος ο συγγραφέας είχε δηλώσει γι’ αυτό το έργο: «Αν ποτέ με καλούσαν στο ουράνιο δικαστήριο για να υπερασπιστώ την ιδιότητά μου του θεατρικού συγγραφέα, αυτό το έργο θα επέλεγα για μάρτυρα υπεράσπισης, ως το πιο αντιπροσωπευτικό της καριέρας μου».Τώρα στη θεατρική σκηνή

Η εκδοχή του Μπράουνιγκ του Τέρενς Ράτιγκαν, σε σκηνοθεσία Ελένης Σκότη.Μετάφραση: Δήμος Κουβίδης
Σκηνικά–κοστούμια: Εύα Μανιδάκη
Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Ελένη Παργινού
Φωτογραφίες παράστασης: Νικόλας Κομίνης.Παίζουν: Κυριάκος Ψυχαλής, Άγης Εμμανουήλ, Μαρία Καλλιμάνη, Δημήτρης Καταλειφός, Βύρων Σεραϊδάρης, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Λουκία Μιχαλοπούλου.


ΣΟΔΕΙΕΣ ΘΕΑΤΡΟΥ
 [in
fo]

Πού: Θέατρο Εμπορικόν, (Σαρρή 11, Ψυρρή, Αθήνα, τηλ. 210 3211750)
Πότε:
Τετάρτη και Κυριακή στις 20:00, Πέμπτη, Παρασκευή στις 21:00
Σάββατο 18:00 και 21:00.

Πόσο
: 18, 12 (μειωμένο), 10 (ανέργων)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ταχυδρομική Διεύθυνση Εντύπου
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΣΟΔΕΙΑ
ΛΙΝΑ Κ. ΤΖΙΑΜΟΥ
Τ.Κ. 18050 | ΣΠΕΤΣΕΣ
(αποστολή βιβλίων)

Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο | SODEIA@ymail.com
(αποστολή κειμένων, προτάσεων κ.α.)

Blogger templates


Blogger news