Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2014

ΟΠΕΡΑ : [Macbeth] by G.Verdi Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

επιμέλεια Μαρία Ροδοπούλου


Το έργο γράφτηκε από τον Ουίλλιαμ Σαίξπηρ μεταξύ του 1603 και 1607 και θεωρείται από τα πιο σκοτεινές και δυνατές τραγωδίες του θεατρικού συγγραφέα. Επίσης είναι και η πιο σύντομη ιστορία που έγραψε ποτέ. Αυτό που ξαφνιάζει τους αναγνώστες είναι ότι από την συγκεκριμένη ιστορία λείπει παντελώς η τρυφερότητα και η αγάπη καθώς και το χαμόγελο που έχουν όλες οι ιστορίες του Σαίξπηρ. "Το ωραίο είναι άσκημο, τ' άσκημο ωραίο..."

Υπόθεση:
Ο Μάκβεθ είναι Σκώτος στρατηγός ο οποίος μόλις λήγει ο πόλεμος με τους Νορβηγούς δέχεται χρησμό από τρεις μάγισσες πως θα είναι ο επόμενος βασιλιάς. Οι σκοτεινές σκέψεις κατακλύζουν το μυαλό του αμέσως «Η ιδέα του φόνου που είναι ακόμα στην φαντασία, ταράζει τόσο την απλή μου ανθρώπινη ύπαρξη, που η λειτουργία αγκομαχάει μέσα στην φαντασίωση, κι ούτε υπάρχει τίποτα, μόνο αυτό το ανύπαρκτο». Ο Μάκβεθ έχει όλα τα χαρακτηριστικά του τυράννου και του ανθρώπου που διψάει για εξουσία. Μπροστά στο έγκλημα εμφανίζεται διστακτικός αλλά η γυναίκα του τον προκαλεί συνεχώς να αποδείξει ότι θα κάνει αυτά που λέει. Είναι ένα ζευγάρι που καταφέρνει να προκαλέσει στον αναγνώστη-θεατή την φρίκη, τον φόβο και τον οίκτο όχι τόσο για το αποτρόπαιο έγκλημα που θα διαπράξουν αλλά για την αποκοπή τους από το ανθρώπινο και το λογικό. Η Λαίδη Μάκβεθ εξουσιάζει τον άνδρα της και τον προτρέπει σε παράτολμες πράξεις. «Εθήλασα και ξέρω τι τρυφερά το βρέφος αγαπάς που σε βυζαίνει: θα έβγαζα, καθώς θωρώντας με θα μου χαμογελούσε, την ρώγα μου από το στόμα του και θα έσπαζα το κρανίο του και θα έχυνα έξω τα μυαλά του αν είχα κάνει όρκο όπως εσύ για να το κάμω»
Ο φρικαλέος πόθος τους για την εξουσία τους οδηγεί στον βασιλικό θρόνο αφού δολοφονούν τον Βασιλιά Ντάνκαν και τρέπουν σε φυγή τους γιους του, Μάλκολμ και Ντόναλμπεν. Όμως αυτός ο πόθος μετατρέπεται σε τρέλα και το «ωραίο γίνεται άσκημο». Η Βασίλισσα, πια, Μάκβεθ δεν μπορεί να κοιμηθεί τα βράδια χωρίς ένα κερί για συντροφιά και συνέχεια πλένει τα χέρια της μουρμουρίζοντας «ποιος θα το φανταζόνταν πως ο γέρος θα είχε τόσο αίμα μέσα του». Στο τέλος η Λαίδη Μακβέθ πεθαίνει και ο Μάκβεθ συγκρούεται με τον στρατό των γιών του δολοφονημένου βασιλιά όπου και σκοτώνεται από τον Μακντόφ.
Ο Giuseppe Verdi  έγραψε την όπερα Macbeth το 1847 η οποία χωρίζεται σε 4 πράξεις και είναι η κατά σειρά δέκατη όπερα που έγραψε ο συνθέτης. Η όπερα παρουσιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών μέχρι 26 Ιανουαρίου 2014 στην αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη. Τα εισιτήρια ξεκινούν από 22 ευρώ ενώ το φοιτητικό/παιδικό είναι 13 ευρώ.Macbeth
Νέα παραγωγή
Με ελληνικούς υπέρτιτλους

Σκηνοθεσία: Lorenzo Mariani
Σκηνικά: Maurizio Balò 
Κοστούμια: Silvia Aymonino
Χορογραφία: Ρενάτο Τζανέλλα
Φωτισμοί: Linus Felbom

Μάκμπεθ: Τάσης Χριστογιαννόπουλος
Μπάνκο: Πέτρος Μαγουλάς
Λαίδη Μάκμπεθ: Τατιάνα Μελνυτσένκο
Ακόλουθος της Λαίδης Μάκμπεθ: Σοφία Κυανίδου  
Μακντάφ: Βαγγέλης Χατζησίμος
Μάλκολμ: Γιώργος Ζωγράφος
Γιατρός/Υπηρέτης του Μάκμπεθ: Παύλος Σαμψάκης
Δολοφόνος / Αγγελιαφόρος: Nίκος Συρόπουλος
Α΄ Οπτασία: Θεόδωρος Μωραΐτης
Β΄ Οπτασία: Τριανταφυλλιά Γεωργιάδου
Γ΄ Οπτασία: Διαμαντή Κριτσωτάκη

Με την Ορχήστρα, τη Χορωδία και το Μπαλέτο της ΕΛΣ
Διευθυνση χορωδίας: Αγαθάγγελος Γεωργακάτος

Μουσική διεύθυνση: Μύρων Μιχαηλίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ταχυδρομική Διεύθυνση Εντύπου
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΣΟΔΕΙΑ
ΛΙΝΑ Κ. ΤΖΙΑΜΟΥ
Τ.Κ. 18050 | ΣΠΕΤΣΕΣ
(αποστολή βιβλίων)

Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο | SODEIA@ymail.com
(αποστολή κειμένων, προτάσεων κ.α.)

Blogger templates


Blogger news