Δευτέρα, 31 Μαρτίου 2014

[Καβγάδες στην Κιότζα] του Κάρλο Γκολντόνι ~ ΘΕΑΤΡΟ


ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΣΤΗΛΗ [ΠΑΜΕ ΘΕΑΤΡΟ] Του Κορνήλιου Ρουσάκη
Τα έργα του Κάρλο Γκολντόνι που γράφτηκαν κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ιταλία, είναι απαλλαγμένα από θρησκευτική, εκκλησιαστική θεματολογία. Η διαπίστωση αυτή προκαλεί έκπληξη, αν λάβει κανείς υπόψη την αυστηρή καθολική ανατροφή του. Μετά τη μετακόμιση του στη Γαλλία, τα έργα του κατακλύζονται από έναν εμφανή αντικληρικό τόνο και από σατιρικούς τόνους απέναντι στην υποκρισία της καθολικής εκκλησίας.
Στην παλέτα των θεατρικών χαρακτήρων του Γκολντόνι δεν υπάρχουν αφηρημένες μορφές της ανθρώπινης αρετής. Τα πρόσωπα «κινούνται» στη μέση οδό της ανθρώπινης ιδιοσυγκρασίας και ανήκουν σε όλα τα πεδία των κοινωνικών τάξεων. Ο συγγραφέας σχολιάζει το ίδιο την αλαζονεία της αριστοκρατίας και τους άπορους που στερούνται αξιοπρέπειας.


Τώρα στη θεατρική σκηνή
Καβγάδες στην Κιότζα του Κάρλο Γκολντόνι, σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου.

Γραμμένο το 1760, το έργο του Γκολντόνι, σηματοδοτεί το πέρασμα του Βενετσιάνου στην καταγωγή κωμωδιογράφου, από τη συμβατική λατινογενή κωμωδία της Αναγέννησης και του Μπαρόκ, στην ηθογραφία και στο σύγχρονο ρεαλιστικό θέατρο. Είναι μια κωμωδία καταστάσεων της γνήσιας λαϊκής ζωής, στην Ιταλία και ειδικότερα σε ένα μικρό ψαροχώρι, την Κιότζα, κοντά στη Βενετία.
Ο Γκολντόνι παρουσιάζει την καθημερινότητα των κατοίκων ενός μικρού ψαράδικου χωριού και μέσα απ’ αυτήν σκιαγραφεί τις συνήθειες και τις συμπεριφορές τους, τη διαπλοκή στις σχέσεις και την ευδαιμονία της άγνοιας. Με καυστικότητα και χιούμορ, γρήγορες εναλλαγές σκηνών, ο συγγραφέας, σχολιάζει μια ολόκληρη εποχή.
Το έργο έχει χαρακτηριστεί ως μια  αυτοβιογραφική κωμωδία. Μια νοσταλγική αναδρομή του Γκολντόνι, στα νεανικά του χρόνια και στην εποχή κατά την οποία ασκώντας δικαστικά καθήκοντα στην πόλη Κότζια, γνώρισε τις καθημερινές ασχολίες, τις συνήθειες και τη συμπεριφορά των εμπόρων, των βαρκάρηδων, των νοικοκυρών.

Μετάφραση: Βασίλης Παπαβασιλείου
Δραματουργική επεξεργασία: Βασίλης Παπαβασιλείου, Σωτήρης Χαβιαράς
Σκηνικά-κοστούμια: Μαρί Νοέλ Σεμέ
Μουσική: Δημήτρης Καμαρωτός
Φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ
Κίνηση: Δημήτρης Σωτηρίου.
Βοηθός σκηνοθέτη: Νικολέτα Φιλόσογλου.

Παίζουν: Στράτος Χρήστου, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, Χριστίνα Μαξούρη, Αντώνης Πριμηκύρης, Νικόλας Χανακούλας, Χρήστος Σαπουντζής, Ελένη Ουζουνίδου, Άντρη Θεοδότου, Τζωρτζίνα Παλαιοθόδωρου, Μενέλαος Χαζαράκης, Άγγελος Μπούρας, Γιάννης Νταλιάνης.

ΣΟΔΕΙΕΣ ΘΕΑΤΡΟΥ [info]
Πού: Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, (Ηρώων Πολυτεχνείου 32, Πειραιάς, τηλ. 210 4143310)
Πότε: Κάθε Τετάρτη και Κυριακή στις 19:00, Πέμπτη, Παρασκευή στις 21:00, Σάββατο στις 18:00 και 21:00.
Πόσο: 20 (διακεκριμένη ζώνη), 17 (γενική είσοδος), 10 (φοιτητικό), 8 (ΑΜΕΑ), 12 (Πέμπτη)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ταχυδρομική Διεύθυνση Εντύπου
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΣΟΔΕΙΑ
ΛΙΝΑ Κ. ΤΖΙΑΜΟΥ
Τ.Κ. 18050 | ΣΠΕΤΣΕΣ
(αποστολή βιβλίων)

Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο | SODEIA@ymail.com
(αποστολή κειμένων, προτάσεων κ.α.)

Blogger templates


Blogger news