Σάββατο, 29 Μαρτίου 2014

Bram Stoker ~ Αφιέρωμα

"despair has its own calms" B.Stoker

Ο Αβραάμ Στόκερ γεννήθηκε το Νοέμβριο του 1847 στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας. Ο πατέρας του ήταν δημόσιος υπάλληλος και η μητέρα του φιλάνθρωπος και συγγραφέας. Ο Στόκερ ήταν ένα ασθενικό παιδί το οποίο περνούσε πολλές ημέρες στο κρεβάτι. Καθώς μεγάλωνε, η μητέρα του, του διηγούταν πολλές ιστορίες τρόμου από τις οποίες επηρεάστηκε. Το 1864 ο Στόκερ μπήκε το Trinity College του Δουβλίνου. Καθώς σπούδαζε, άρχιζε να δουλεύει σαν δημόσιος υπάλληλος της Ιρλανδίας. Επίσης εργαζόταν, ως μερική απασχόληση, σαν ελεύθερος επαγγελματίας ως δημοσιογράφος και κριτικός. Το 1876 γνώρισε τον Henry Irving, ένα διάσημο ηθοποιό με τον οποίο έγιναν φίλοι. Λίγο μετά ο Bram Stoker ερωτεύθηκε μια επίδοξη ηθοποιό την Florence Balcombe. Το 1878 ο Stoker δέχτηκε να δουλέψει σαν προσωπικός γραμματέας του H.Irving.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση στις 5 Δεκεμβρίου 1878 της εφημερίδας «The Freemans Journal” ο Stoker και η Balcombe παντρεύτηκαν στο Δουβλίνο. Κατόπιν μετακόμισε στο Λονδίνο. Το πρώτο του βιβλίο «The Duties of Clerks of petty sessions in Ireland” ενώ γράφτηκε όσο ήταν στο Δουβλίνο, εκδόθηκε το 1879. Στις 20 Δεκεμβρίου 1879 ο Stoker και η γυναίκα του απέκτησαν το μοναδικό τους παιδί, ένα αγόρι που ονομάστηκε Noel. Κατά την διάρκεια της παραμονής του στο Λονδίνο ο Stoker έγραψε πολλές νουβέλες και μικρές ιστορίες. Το πρώτο βιβλίο του φαντασίας, «Under the sunset” εκδόθηκε το 1881. Αν και είναι γνωστός για το έργο του «Dracula”, ο Stoker έγραψε 18 βιβλία πριν το θάνατό του το 1912. Πέθανε από εξάντληση στην ηλικία των 64 ετών.

Αυτό που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό είναι ότι ο Bram Stoker έγραψε ένα μικρό αριθμό ποιημάτων τα οποία αν και δεν εκδόθηκαν ποτέ, κάποια από αυτά πέρασαν σε βιβλία, εφημερίδες και περιοδικά.
Το ποίημα του "The one thing needful" εκδόθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 1885, στο "Youth's Companion", στην Βοστώνη.
Το μόνο πράγμα χρήσιμο


Στο σπίτι της Μάρθας ο κουρασμένος Κύριος κάθεται,
ξοδεμένος από τα δικά Του μέσα από την φλεγόμενη μέρα.

Η απασχολημένη οικοδέσποινα πηγαινοέρχεται μες στο δωμάτιο
φροντίζοντας το σπίτι και στα πόδια Του
η ευγενική Μαίρη κάθεται στην συνηθισμένη της θέση.
Απαλά σαν μουσική αντηχούν στο σκοτεινό δωμάτιο τα λόγια του

Η Μάρθα επιβαρυμένη με τα οικιακά -
Η αδερφή της ακούει το κήρυγμα του Δασκάλου –

Μέχρι που συγχυσμένη διαφωνεί :

«Δεν ενοχλεί καθόλου που όλο το βάρος σε μένα έχει πέσει
και η Μαίρη καθόλου δεν έχει βοηθήσει; Κύριε, διέταξε την να με βοηθήσει »

” Αχ Μάρθα, Μάρθα! Η φροντίδα είναι η τέχνη σου,
και  άχρηστα πράγματα φροντίζεις»

Έτσι με την αγάπη που τον βασανίζει ο Κύριος ελάλησε:

«Ένα πράγμα μόνο είναι χρήσιμο. Αυτό που η Μαίρη διάλεξε

από την τρυφερή καρδιά της
Και ποτέ δεν θα της το στερήσω»

Ένα μόνο πράγμα υπολειπόμαστε. Οι ψυχές μας, πράγματι,
έχουν μια πιο άγρια πείνα από του σώματος την ανάγκη.
Αχ, ευτυχισμένοι αυτοί που κοιτάν μάτια με αγάπη.

Ο σκληρός κόσμος γύρω τους φθίνει.

Του Κυρίου η φωνή η πιο όμορφη του κόσμου μουσική
και οι ψυχές τους αγαλλιάζουν
και μέσα τους μια ηχώ,που ποτέ δεν πεθαίνει, ξυπνά


πηγή www.bramstoker.org 

Dracula


Το πιο γνωστό έργο του Bram Stoker ήταν ο "Dracula" το οποίο στην αρχή δεν έγινε αποδεκτό αλλά μετά τον καθιέρωσε στην γοτθική λογοτεχνία.

Οι θρύλοι των βρικολάκων είναι μέρος της λαογραφίας σε πολλά μέρη του κόσμου από την αρχαία εποχή. Κατά την διάρκεια του Μεσαίωνα και ακόμα και στις μοντέρνες εποχές αναφορές για νεκρούς που ανασταίνονται με υπεράνθρωπες δυνάμεις έγιναν παγκοσμίου πίστης. Η οικογένεια του Dracula, την οποία ο Κόμης του Stoker περιγράφει στα πρώτα κεφάλαια της ιστορία, είναι βασισμένα στην πραγματική οικογένεια του 15ου αιώνα. Το πιο διάσημο μέλος της, o Vlad Dracula – ή Βλάντ ο ανασκολοπιστής, είναι γνωστός για την αιματηρή δράση του η οποία οδήγησε και στον μύθο. Ο Πρίγκιπας της Βλαχίας, Vlad ήταν ένας ευφυής και διάσημος άγριος στρατηγός ο οποίος ανασκολόπιζε τους εχθρούς του.  Ο πρίγκιπας επίσης είχε την φήμη ότι φόνευε τους ζητιάνους, αναγκάζοντας τις γυναίκες να τρώνε τα μωρά τους και κάρφωνε τα τουμπάνια των ασεβών πρεσβευτών στα κεφάλια τους. Ενώ ο κόμης Δράκουλας του Στόκερ υποτίθεται ότι είναι απόγονος του Vlad και όχι ο ίδιος ο πρίγκιπας, ο Stoker κάνει ξεκάθαρη την ομοιότητα με τον τρομακτικό πρόγονό του. Αυτή η ιστορική ψευδαίσθηση δίνει στον «Dracula» μια αληθοφανή όψη και το σημείωμα του εκδότη υπονοεί πως τα έγγραφα που είναι συνημμένα στην ιστορία είναι αληθινά.Πηγή sparknotes.com
Bran Castle : ένα από τα φημολογούμενα κάστρα του Dracula

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ταχυδρομική Διεύθυνση Εντύπου
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΣΟΔΕΙΑ
ΛΙΝΑ Κ. ΤΖΙΑΜΟΥ
Τ.Κ. 18050 | ΣΠΕΤΣΕΣ
(αποστολή βιβλίων)

Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο | SODEIA@ymail.com
(αποστολή κειμένων, προτάσεων κ.α.)

Blogger templates


Blogger news