Δευτέρα, 21 Απριλίου 2014

[Ελληνικά έργα στο Θέατρο Τέχνης] του Κορνήλιου Ρουσάκη ~ ΘΕΑΤΡΟ


ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΣΤΗΛΗ [ΠΑΜΕ ΘΕΑΤΡΟ] Του Κορνήλιου Ρουσάκη
Το Θέατρο Τέχνης παρουσίασε φέτος ένα θεατρικό αφιέρωμα με 8 σύγχρονα νεοελληνικά κείμενα, που έγραψαν 8 έλληνες θεατρικοί συγγραφείς. Το αφιέρωμα ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2013 και ολοκληρώνεται τον προσεχή Μάιο. Μέχρι τώρα έχουν παρουσιαστεί τα έργα: Όλη η πόλη το κουβεντιάζει των Αντώνη και Κωνσταντίνου Κούφαλη, Μεσάνυχτα σ’ έναν τέλειο κόσμο του Αλέξη Σταμάτη, Ασκήσεις για γερά γόνατα του Ανδρέα Φλουράκη, Τον άυλο εσένα του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη, Αλμανάκ της Μαριάννας Κάλμπαρη και La petite mort του Μισέλ Φάις.

Το αφιέρωμα κλείνει με τα έργα Έναν φιδέ κι ακίνητος του Σάκη Σερέφα και Να ζεις του Γιάννη Δούμου.
Στο έργο του Σερέφα, Έναν φιδέ κι ακίνητος, ένας συνταξιούχος αστυνόμος αφηγείται σε δύο φίλους του μία μυστηριώδη υπόθεση θανάτου την οποία κατάφερε να εξιχνιάσει. Πρόκειται για τον θάνατο ενός παθιασμένου αναγνώστη βιβλίων, τα οποία τελικά τον οδήγησαν στον χαμό. Όμως, ενώ η υπόθεση είναι πραγματικά συγκλονιστική, οι δύο φίλοι δεν φαίνεται να της δίνουν και πολύ σημασία. Τους απασχολούν άλλα πράγματα, πιο γήινα, όπως: Υπάρχουν φτηνά γεννόσημα πατάτας; Γιατί έκλεισε το ΕΚΕΒΙ; Πόσο κοστίζει ένα πιάτο πατάτες γιαχνί στο μαγέρικο στη Βαρβάκειο; Αληθεύει πως λόγω περικοπών στα σκηνικά, από δω και στο εξής το Εθνικό Θέατρο θα ανεβάζει έργα χωρίς καθόλου πόρτες αλλά τίγκα στα παράθυρα;
Μια σατιρική ματιά πάνω στις αγωνίες των ανθρώπων που τραβάνε γερό ζόρι στα χρόνια της οικονομικής κρίσης μα δεν γονατίζουν. Ένα αυτοσαρκαστικό σχόλιο για την πόζα του θεάτρου στις μέρες μας.

Σκηνοθεσία: Νίκος Χατζόπουλος
Σκηνικά-Κοστούμια: Κατερίνα Σωτηρίου
Μουσική: Λεωνίδας Μαριδάκης
Κίνηση: Ζωή Χατζηαντωνίου
Φωτισμοί: Κωστής Καπελώνης.

Παίζουν: Γρηγόρης Γαλάτης, Μπάμπης Γαλιατσάτος, Ηλίας Ζερβός.

Το έργο του Δούμου, Να ζεις, είναι μια συναισθηματική κωμωδία για την ύπαρξη

Κάποτε επί σκηνής τέθηκε μία ερώτηση. Να ζεις ή να μη ζεις; Ποιός θα το έλεγε ότι αυτή η ερώτηση θα έμενε και θα πλανιόταν για αιώνες στον κόσμο. Ή στη σκηνή; Και πού αρχίζει ο κόσμος και πού τελειώνει η σκηνή; Και αν ζεις; Πώς ζεις; Αποφασίζεις να ζήσεις ή ... ζεις; Έτσι; Και πώς ξέρεις ότι ζεις; Και οι άλλοι άνθρωποι; Πού είναι; Ο έρωτας; Τί είναι; Τί κάνεις με όλα αυτά τα περίεργα ερωτήματα; Μπορείς να βγεις από τη σκηνή; Και αν όλος ο κόσμος είναι η σκηνή; Υπάρχουν άλλοι έξω από το σκοτάδι; Μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο εκτός από το να ανακαλύψουμε ο ένας τον άλλον και να ζήσουμε; Ίσως όταν τα φώτα σβήσουν να χαθούμε. Αλλά ίσως απλώς να είμαστε φτιαγμένοι από το υλικό των ονείρων και η μικρή ζωή μας να περιτριγυρίζεται από ύπνο.

Σκηνοθεσία: Μαριτίνα Πάσσαρη
Σκηνικά-Κοστούμια: Κατερίνα Σωτηρίου
Μουσική: Λεωνίδας Μαριδάκης
Φωτισμοί: Κωστής Καπελώνης
Βοηθός σκηνοθέτη: Ηρώ Σουλαντίκα

Παίζουν: Αντιγόνη Δούμου, Έκτορας Λιάτσος, Νίκος Σταθόπουλος.

ΣΟΔΕΙΕΣ ΘΕΑΤΡΟΥ [info]
Πού: Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν»-Υπόγειο (Πεσμαζόγλου 5, Αθήνα, τηλ. 210. 3228706)
Πότε:
Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00 (Έναν φιδέ κι ακίνητος) και στις 22:15 (Να ζεις)
Πόσο
: 15, 10 (είσοδος μιας παράστασης)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ταχυδρομική Διεύθυνση Εντύπου
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΣΟΔΕΙΑ
ΛΙΝΑ Κ. ΤΖΙΑΜΟΥ
Τ.Κ. 18050 | ΣΠΕΤΣΕΣ
(αποστολή βιβλίων)

Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο | SODEIA@ymail.com
(αποστολή κειμένων, προτάσεων κ.α.)

Blogger templates


Blogger news