Κυριακή, 6 Απριλίου 2014

[Η ιστορία δύο πόλεων] του Κάρολου Ντίκενς ~ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ“It was the best of times, it was the worst of times.” Charles Dickens
Το έτος είναι 1775 και κοινωνικά δεινά μαστίζουν την Γαλλία και την Αγγλία. Ο Jerry Cruncher, ένας άνδρας που κάνει περίεργες δουλειές και ο οποίος εργάζεται στην τράπεζα Tellson, σταματάει την ταχυδρομική άμαξα Dover με ένα επείγον μήνυμα για τον Jarvis Lorry. Το μήνυμα έδινε οδηγίες στον Lorry να περιμένει στο Dover μα νεαρή γυναίκα και ο Lorry απαντάει με το αινιγματικό μήνυμα «επαναφορά ζωής». Στο Dover ο Lorry συναντά την Lucie Manette, μια νεαρή ορφανή της οποίας ο πατέρας, κάποτε φημισμένος γιατρός τον οποίο πίστευε για νεκρό, βρέθηκε στην Γαλλία. Ο Lorry συνοδεύει την Lucie στο Παρίσι, όπου συναντούν τον Defarge, έναν πρώην υπηρέτη του γιατρού Manette, ο οποίος έχει κρύψει τον Manette ασφαλή σε μια σοφίτα.
Τρελαμένος από 18 χρόνια φυλακισμένος στην Βαστίλη, ο Manette περνάει την ώρα του φτιάχνοντας παπούτσια, ένα χόμπυ που έμαθε όσο ήταν στην φυλακή. Ο Lorry διαβεβαιώνει την Lucie ότι η αγάπη της και η αφοσίωση της μπορούν να επαναφέρουν τον πατέρα της στην ζωή, και πραγματικά αυτό γίνεται.


Η ιστορία πηγαίνει στο 1780. Ο Charles Darnay κατηγορείται για προδοσία ενάντια στο Αγγλικό Στέμμα. Ένας πομπώδης δικηγόρος, Stryver, υπερασπίζεται τον Darnay αλλά τελικά ο μεθυσμένος, άχρηστος, συνεργάτης του, Sydney Carton, τον βοηθάει να αθωωθεί. Ο Carton σφραγίζει την απόφαση του δικαστηρίου λέγοντας ότι και ο ίδιος φέρει μια παράξενη ομοιότητα με τον κατηγορούμενο, καταρρίπτοντας έτσι την μαρτυρία του κατήγορου πως είχε αναγνωρίσει τον Darnay ως κατάσκοπο. Η Lucie και ο doctor Manette παρακολουθούν την δίκη και εκείνη την νύχτα ο Carton συνοδεύει τον Darnay σε μια ταβέρνα και τον ρωτάει πως νιώθει που έχει την προσοχή και την συμπάθεια από μια γυναίκα σαν την Lucie. Ο Carton απεχθάνεται τον Darnay γιατί του θυμίζει όλα αυτά που παράτησε και όλα αυτά που θα μπορούσε να είχε.
Στην Γαλλία, ο σκληρός μαρκήσιος Evremonde σκοτώνει με την άμαξά του ένα χωριατόπαιδο. Δείχνοντας την τυπική συμπεριφορά των αριστοκρατών απέναντι στους φτωχούς ο Evremonde δεν αισθάνεται καμιά τύψη αλλά αντίθετα καταριέται τους χωρικούς και επιστρέφει στο σπίτι του στο σατώ, όπου περιμένει την άφιξη του ανηψιού του, Darnay από την Αγγλία. Ο Darnay, φτάνει αργά το βράδυ και καταριέται τον θείο του και την αριστοκρατία για την απάνθρωπη συμπεριφορά τους απέναντι στους ανθρώπους. Αποκηρύσσει το όνομα Evremond και ανακοινώνει την απόφασή του να επιστρέψει στην Αγγλία. Εκείνη την νύχτα ο μαρκήσιος δολοφονείται. Ο δολοφόνος του έχει αφήσει ένα σημείωμα με το ψευδώνυμο που είχαν οικειοποιηθεί οι γάλλοι επαναστάτες : Jaques.
Ένας χρόνος περνάει και ο Darnay ζητάει από τον Manette την άδεια να παντρευτεί την Lucie.  Του λέει πως αν η Lucie δεχτεί να τον παντρευτεί θα τους αποκαλύψει την πραγματική του ταυτότητα. Ο Carton, εν τω μεταξύ, εξομολογείται την αγάπη του στην Lucie, παραδεχόμενος πως αν και ανάξιος, εκείνη τον βοήθησε να ονειρευτεί μια καλύτερη και πιο άξια ζωή. Στους δρόμους του Λονδίνου, ο Jerry Cruncher εμπλέκεται στην διαδικασία ταφής ενός κατασκόπου που λεγόταν Roger Cly. Αργά το ίδιο βράδυ, δείχνει τα ταλέντα του σαν «ο άνθρωπος που ανασταίνει», μπαίνοντας στο νεκροταφείο και κλέβοντας τον νεκρό Cly.
Εν τω μεταξύ στο Παρίσι, ένας άγγλος κατάσκοπος με το όνομα John Barsad εισχωρεί στην κάβα του Defarge. Ο Barsad ελπίζει να βρει στοιχεία σχετικά με την αναπτυσσόμενη επανάσταση, η οποία είναι ακόμη σε πρώιμα, κρυφά στάδια. Η madame Defarge βρίσκεται στο μαγαζί και φτιάχνει μια μυστική λίστα αυτών που οι επαναστάτες ψάχνουν να εκτελέσουν. Πίσω στο Λονδίνο, ο Darnay, το πρωί του γάμου του, κρατά την υπόσχεση του στον Manette και εκείνο το βράδυ ο γιατρός ξαναγυρνά στο παλιό του χόμπυ με τα παπούτσια. Μετά από εννέα μέρες ο Manette επανέρχεται στα λογικά του και σύντομα συναντά τους νιόπαντρους στο γαμήλιο ταξίδι τους. Όταν γυρνούν πίσω, ο Carton επισκέπτεται τον Darnay και του ζητά την φιλία του. Ο Darnay βεβαιώνει τον Carson ότι πάντα θα είναι ευπρόσδεκτος στο σπίτι τους.
Μεταφερόμαστε στο έτος 1789. Οι χωρικοί στο Παρίσι εξορμούν στην Βαστίλη και η Γαλλική Επανάσταση αρχίζει. Οι επαναστάτες δολοφονούν αριστοκράτες στους δρόμους και ο Gabelle, ο μάνατζερ του κτήματος του Evremonde , φυλακίζεται. Τρία χρόνια μετά γράφει στον Darnay ζητώντας του να τον σώσει. Παρά τον θανάσιμο κίνδυνο που θα αντιμετωπίσει ο Darnay, αναχωρεί αμέσως για την Γαλλία. Μόλις ο Darnay φτάνει στο Παρίσι, οι επαναστάτες τον συλλαμβάνουν ως μετανάστη. H Lucie και ο Manette ξεκινούν για το Παρίσι με την ελπίδα να τον σώσουν. Ο Darnay παραμένει στην φυλακή για ένα χρόνο και τρεις μήνες πριν γίνει η δίκη του. Για να τον σώσει ο Manette χρησιμοποιεί την επιρροή που έχει στους επαναστάτες οι οποίοι τον εμπιστεύονται εξαιτίας της παλιάς φυλάκισής του στην Βαστίλη. Ο Durnay αθωώνεται μόνο και μόνο για να συλληφθεί αμέσως. Η κατηγορία αυτή την φορά έρχεται από τον Defarge και την εκδικητική γυναίκα του. Ο Carton φτάνει στο Παρίσι με ένα σχέδιο κατά νου για να σώσει τον Durnay και ως βοήθεια έχει τον John Barsad, που αποκαλύπτεται ότι είναι ο Solomon Pross, ο χαμένος αδερφός της Miss Pross, της πιο πιστής υπηρέτριας της Lucie.
Στην δίκη του Darnay, o Defarge παρουσιάζει ένα γράμμα το οποίο είχε ανακαλύψει στο παλιό κελί του Manette, στην Βαστίλη. Το γράμμα εξηγεί την αιτία φυλάκισης του Manette. Χρόνια πριν, τα αδέρφια Evremonde (ο πατέρας του Darnay και ο θείος του) είχαν ζητήσει την ιατρική βοήθεια του Manette. Του είχαν ζητήσει να περιθάλψει μια γυναίκα την οποία ένα από τα αδέρφια είχε βιάσει και είχε σκοτώσει τον αδερφό της. Φοβούμενοι  πως ο Manette θα τους καταδώσει, οι Evremondes έβαλαν τις αρχές να τον συλλάβουν. Ακούγοντας αυτήν την ιστορία, το δικαστήριο καταδικάζει σε θάνατο εντός 24 ωρών τον Darnay για τα εγκλήματα της οικογένειας του. Την ίδια νύχτα ο Carton κρυφακούει την μαντάμ Defarge να συνομωτεί για να εκτελεστεί και η Lucie και η κόρη της. Όπως αποκαλύπτεται, η μαντάμ Defarge είναι η επιζούσα συγγενής του άνδρα και της γυναίκας που σκότωσαν τα αδέρφια Evremonde. O Carton κανονίζει αμέσως την φυγάδευση της Lucie και του πατέρα της από την Γαλλία. Μετά επισκέπτεται τον Darnay στην φυλακή και τον ξεγελά στο να αλλάξουν ρούχα μεταξύ τους. Αφού γράφει ένα γράμμα όπου εξηγεί τα πάντα, ναρκώνει τον φίλο του. Ο Barsad μεταφέρει τον Danrnay, μεταμφιεσμένο τώρα ως Carton, σε μια άμαξα που τους περιμένει ενώ ο Carton ως Darnay, περιμένει την εκτέλεσή του. Καθώς ο Darnay, η Lucie, το παιδί τους και ο πατέρας της δραπετεύουν από το Παρίσι, η μαντάμ Defarge φτάνει στο σπίτι της Lucie με την ελπίδα να την συλλάβει. Εκεί βρίσκει την υπερπροστατευτική Miss Pross. Καθώς γίνεται πάλη η μαντάμ Defarge πεθαίνει από σφαίρα του ίδιου της του όπλου. Ο Sydney Carton πεθαίνει στις γκιλοτίνες και ο αφηγητής της ιστορίας είναι βέβαιος πως ο Carton πεθαίνει με την γνώση πως τελικά η ζωή του είχε νόημα και αξία.

 
H "Ιστορία δύο πόλεων" γράφτηκε το 1859 και έχει πουλήσει πάνω από 200 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλον τον κόσμο.πηγή www.sparknotes.com

απόδοση στα ελληνικά Μαρία Ροδοπούλου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ταχυδρομική Διεύθυνση Εντύπου
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΣΟΔΕΙΑ
ΛΙΝΑ Κ. ΤΖΙΑΜΟΥ
Τ.Κ. 18050 | ΣΠΕΤΣΕΣ
(αποστολή βιβλίων)

Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο | SODEIA@ymail.com
(αποστολή κειμένων, προτάσεων κ.α.)

Blogger templates


Blogger news