Τετάρτη, 2 Απριλίου 2014

[Οι εραστές] του Rene Magritte ~ ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

της Σοφίας Φραγκοπούλου

Rene Magritte (1898 – 1967)

O Magritte έχει μείνει στη μνήμη μας ως ο Βέλγος καλλιτέχνης του 20ου αιώνα και ένας από τους ιδρυτές του Σουρεαλισμού.  Το 1920 εκθέτει για πρώτη φορά τα -επηρεασμένα από το Φουτουρισμό- έργα του, «αναμνήσεις» από την παρουσία αισθησιακών παραστάσεων. Μοντέλο και έμπνευσή του αποτελεί η γυναίκα του, Georgette Berger.

Από το  1925 στα έργα του εμφανίζονται αντικείμενα και τα ορατά τους χαρακτηριστικά. Τα τοποθετεί σε καταστάσεις που μοιάζουν παράξενες στο θεατή.
Αποκτά  ένα στυλ , όπου απεικονίζονται παραστάσεις από τις οποίες αφαιρείται η καλαισθησία. Την πενταετία 1925 – 1930, συνδυάζει τις λέξεις με τις εικόνες. Έχει στόχο να αποσταθεροποιήσει ήπια τις νοητικές μας συνήθειές, ότι μία λέξη δεν εκπροσωπεί οπωσδήποτε μία συγκεκριμένη εικόνα.


Αναγνωρίζει για πρώτη φορά τι θα χρησιμοποιεί και για το υπόλοιπο της ζωής του: τον πίνακα μέσα σε έναν άλλο πίνακα.


Συνεχίζει να ζωγραφίζει αντικείμενα και φιγούρες με λεπτολογία  και προσθέτει σε αυτά ένα άγγιγμα εμπνευσμένο από τον Ιμπρεσιονισμό: απελευθέρωση στο χρώμα, νέους, πιο ζεστούς, πιο χαρούμενους τόνους.


 Ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα έργα του είναι "Οι Εραστές", 1928.  Ανήκει σε μια μικρή ομάδα από πίνακες, που ζωγράφισε στο Παρίσι και στους οποίους επιχειρεί την κάλυψη των ταυτοτήτων των ανθρώπων με τη χρήση υφασμάτων. Στο συγκεκριμένο έργο τόσο το κεφάλι του άνδρα όσο και της γυναίκας καλύπτονται με μυστηριώδη υφάσματα σε γκρι αποχρώσεις, καθώς προσπαθούν να φιληθούν. Η πηγή αυτών των "ενοχλητικών" εικόνων αποδίδεται κατά ένα μέρος στη φαντασία του και ίσως συνδέεται με τη μυστηριώδη φιγούρα του «Φαντομά» , του σκιώδη ήρωα μιας σειράς θρίλερ που πρωτοκυκλοφόρησε το 1913.


Από την άλλη πλευρά όμως αποτελούν πιθανότατα την τραγική ανάμνηση της αυτοκτονίας της μητέρας του, το 1912, όταν ο Magritte ήταν 13 ετών. Η μητέρα του βρέθηκε πνιγμένη στον Sambre ποταμό και ανασύρθηκε με το πρόσωπο καλυμμένο με το νυχτικό της, μια εικόνα που στοίχειωνε τις αναμνήσεις του καλλιτέχνη για πολλά χρόνια.
                                                                                


                                                                                       

Πηγές:   1. http://nga.gov.au
  2. http://en.wikipedia.org
  3. http://www.musee-magritte-museum.be
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ταχυδρομική Διεύθυνση Εντύπου
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΣΟΔΕΙΑ
ΛΙΝΑ Κ. ΤΖΙΑΜΟΥ
Τ.Κ. 18050 | ΣΠΕΤΣΕΣ
(αποστολή βιβλίων)

Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο | SODEIA@ymail.com
(αποστολή κειμένων, προτάσεων κ.α.)

Blogger templates


Blogger news