Δευτέρα, 9 Ιουνίου 2014

[Όταν ξυπνήσουμε εμείς οι νεκροί] του Ε.Ίψεν ~ ΘΕΑΤΡΟ

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΣΤΗΛΗ [ΠΑΜΕ ΘΕΑΤΡΟ] Του Κορνήλιου Ρουσάκη

Ένα ιψενικό τρίγωνο που ξεκινά σαν παιχνίδι και έχει σαν στόχο να καταρρίψει τις παρωπίδες που περιορίζουν συνειδητές και ασυνείδητες επιλογές ζωής. Στο έργο του Ίψεν, Όταν ξυπνήσουμε εμείς οι νεκροί, οι χαρακτήρες κινούνται πέρα από την κοινωνική ηθική, στοχεύοντας στο να δώσουν ένα τέλος σε ένα παιχνίδι χωρίς νόημα και σκοπό, που τροφοδοτείται μόνο από ανούσιες ψευδαισθήσεις και αδύναμα ιδεολογήματα που συντηρούν την ύπαρξη.
Το ερώτημα για την πραγματική αξία της Τέχνης -τη δύναμή της να κάνη την ανθρώπινη ζωή πιο υποφερτή- κατατρώει την ψυχή του γηραιού Ίψεν. "Άκου... πως έβαλα τον εαυτό μου μες στο σύμπλεγμα. Μπρος από μια πηγή... κάθεται ένας άντρας γεμάτος ενοχές που δεν έχει ακόμα βγη ολόκληρος απ τη γη... Βουτάει και ξαναβουτάει τα χέρια του στο τρεχούμενο νερό -για να τα εξαγνίση-, καμπουριάζει και βασανίζεται απ τη σκέψη πως ποτέ, μα ποτέ δε θα τα καταφέρη... Αέναα θα καίγεται μες στην κόλασή του."


 Τι θα συμβεί, αν ξυπνήσουμε εμείς οι νεκροί; Τι θα συμβεί όταν τέσσερις άνθρωποι ανακαλύψουν ποιοι είναι και τι ζητάνε; Όταν ανακαλύψουν ότι η ελευθερία του ενός εμποδίζει την ελευθερία του άλλου; Όταν συνειδητοποιήσουν ότι δεν έζησαν ποτέ; Τι θα συμβεί όταν συναντηθούν και οι τέσσερις στο χείλος του γκρεμού;
Ένας επιτυχημένος γλύπτης ο Ρούμπεκ στη προσπάθεια του να βελτιώσει τη σχέση του με τη σύζυγό του Μάγια, επιστρέφει μαζί της στον τόπο απ' όπου ξεκίνησε ο έρωτας τους. Σύντομα όμως φανερώνονται τα αληθινά τους πρόσωπα και η εξέλιξη ανατρέπεται. Το παρελθόν στοιχειώνει τον καλλιτέχνη και τον οδηγεί σε δραματική κατάληξη, ενώ ένα διαφορετικό μέλλον ανοίγει για την Μάγια.
Το έργο πραγματεύεται τις ανθρώπινες σχέσεις, την απελευθέρωση από την κοινωνικοπολιτική επιρροή και τη στροφή προς την ατομική ελευθερία.


Τώρα στη θεατρική σκηνή

Όταν ξυπνήσουμε εμείς οι νεκροί του Ερρίκου Ίψεν, σε σκηνοθεσία Σοφίας Αλεξανιάν.

Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές
Παίζουν: Θάνος Καψοράχης, Κλεοπάτρα Εμμανουήλ, Μαρία Μανόνα, Θωμάς Διακοδαυίδ.


ΣΟΔΕΙΕΣ ΘΕΑΤΡΟΥ
 [in
fo]


Πού: Kέντρο Τέχνης και Πολιτισμού ΒΕΤΟΝ7, (Πύδνας 7, στάση Μετρό Κεραμεικός, Βοτανικός, Αθήνα, τηλ. 210 7512625)
Πότε: Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00, έως 24 Ιουνίου 2014
Πόσο: 10, 5 (φοιτητικό, ανέργων)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ταχυδρομική Διεύθυνση Εντύπου
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΣΟΔΕΙΑ
ΛΙΝΑ Κ. ΤΖΙΑΜΟΥ
Τ.Κ. 18050 | ΣΠΕΤΣΕΣ
(αποστολή βιβλίων)

Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο | SODEIA@ymail.com
(αποστολή κειμένων, προτάσεων κ.α.)

Blogger templates


Blogger news