Κυριακή, 20 Ιουλίου 2014

(το φτωχό) Φεστιβάλ Επιδαύρου 2014

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος το θέατρο στην Αρχαία Επίδαυρο θα έπρεπε να είχε την τιμητική του. Με έκπληξη είδαμε τόσες λίγες προγραμματισμένες παραστάσεις για τον Αύγουστο. Προφανέστατα η κρίση πάει χέρι-χέρι με τον αφανισμό του θεάτρου και των Τεχνών. Προφανέστατα η κρίση δεν θέλει ούτε Τέχνες και όπως έχουμε δει ούτε Γράμματα.
Αλήθεια το Υπουργείο Πολιτισμού υπάρχει ακόμα; Ή ψάχνει κι αυτό τουρίστες να βρει για να τους βάλει χρωματιστό λαστιχάκι στο χέρι και να τους μαντρώσει σε κάποιο πολυτελές ξενοδοχείο με καμιά προσφορά all you can eat; Ή μήπως έχει μπει και η Επίδαυρος στο ΤΑΙΠΕΔ και αποφεύγεται η πολλή χρήση μην τυχόν και πέσει η τιμή;
Χωρίς περισσότερα σχόλια προτείνουμε τις 3 από τις 4 μιας και η πρώτη ήδη παίχτηκε 18-19 Ιουλίου.

Εθνικό Θέατρο – Γιάννης Κακλέας

Βάτραχοι του Αριστοφάνη
1-2 Αυγούστου, 21:00

Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

Τι μπορεί να σώσει την πόλη; Η ορμή του νεωτερικού ή το μεγαλείο του παρελθόντος; Ο Ευριπίδης ή ο Αισχύλος; Ο ρεαλισμός ή το υπερφυσικό; Το αριστοφανικό δίλημμα των Βατράχων αναδεικνύεται στην παράσταση του Γιάννη Κακλέα, που πραγματεύεται  την κρισιμότητα της τέχνης σε εποχές μεταβατικές, όπως η δική μας. Η δύναμη της τέχνης, η «απορία» της σύγχρονης κριτικής, το θέατρο ως καλλιτεχνική και πολιτική πράξη αποτελούν στοιχεία μιας παράστασης που ερευνά τη νέα θεατρική φόρμα και αναζητεί την αξία του ποιητικού λόγου, καταδεικνύοντας τη διαχρονικότητα του αριστοφανικού ερωτήματος.

Τιμές εισιτηρίων:

Ζώνη VIP: 45€
Ζώνη Α: 40€
Ζώνη Β: 20€, 13€ (φοιτητικό)
Άνω διάζωμα: 13€, 10€ (φοιτητικό, ΑμεΑ), 5€ (ανεργίας)

Έναρξη προπώλησης: 11 Ιουλίου

Εθνικό Θέατρο – Λυδία Κονιόρδου

Ιππόλυτος του Ευριπίδη
25-26 Ιουλίου, 21:00

Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

Πιστός στην Άρτεμη, ο Ιππόλυτος απαξιώνει τις χαρές του έρωτα, αρνούμενος να αποδώσει τιμές στην Αφροδίτη• εκείνη, για να τον τιμωρήσει, πλέκει το δίχτυ της καταστροφής του εμπνέοντας στη μητριά του, Φαίδρα, σφοδρό έρωτα για τον προγονό της. Η Φαίδρα εξομολογείται το πάθος της και, αφού ο Ιππόλυτος την αποκρούει με αγανάκτηση, αποφασίζει να δώσει τέλος στη ζωή της. Ο Θησέας βρίσκει τη γυναίκα του νεκρή, πείθεται ότι ο Ιππόλυτος είναι η αιτία του θανάτου της και ζητά από τον Ποσειδώνα την τιμωρία του γιου του. Όταν η αλήθεια βγαίνει στο φως, είναι πια αργά.

Η Λυδία Κονιόρδου επιστρέφει στο Εθνικό Θέατρο, στον διπλό ρόλο σκηνοθέτριας- ερμηνεύτριας, πλαισιωμένη από μια ομάδα καταξιωμένων ηθοποιών.
Τιμές εισιτηρίων:
Ζώνη VIP: 45€
Ζώνη Α: 40€
Ζώνη Β: 20€, 13€ (φοιτητικό)
Άνω διάζωμα: 13€, 10€ (φοιτητικό, ΑμεΑ), 5€ (ανεργίας)

Έναρξη προπώλησης: 4 Ιουλίου

ΚΘΒΕ – Νικαίτη Κοντούρη

Πέρσες του Αισχύλου

15-16 Αυγούστου, 21:00

Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

Ποιος μπορεί να μιλήσει καλύτερα για τα δεινά του πολέμου από τον ηττημένο; Μέσα από τον θρήνο των Περσών ο Αισχύλος καταδεικνύει το μέγεθος της ήττας, προβάλλει το ήθος και τις αξίες των νικητών Ελλήνων, ενώ καταδικάζει την ανθρώπινη αλαζονεία. Τραγωδία γεμάτη πολεμικές αφηγήσεις, φαντάσματα και συμβολικά όνειρα, οι Πέρσες (472 π.Χ.) βασίζονται σε ιστορικά γεγονότα που βίωσε ο ίδιος ο ποιητής ως μαραθωνομάχος.

Η Νικαίτη Κοντούρη, μετά τις Τρωάδες, σκηνοθετεί και πάλι μιαν αντιπολεμική τραγωδία, αυτή τη φορά μόνο με άνδρες ηθοποιούς και με πρωταγωνιστές τους Γιάννη Φέρτη, Άκη Σακελλαρίου και Λάζαρο Γεωργακόπουλο.

Τιμές εισιτηρίων:
Ζώνη VIP: 50€
Ζώνη Α: 40€
Ζώνη Β: 25€, 15€ (φοιτητικό)
Άνω διάζωμα: 15€
Έναρξη προπώλησης: 16 Ιουλίου 

πηγή Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ταχυδρομική Διεύθυνση Εντύπου
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΣΟΔΕΙΑ
ΛΙΝΑ Κ. ΤΖΙΑΜΟΥ
Τ.Κ. 18050 | ΣΠΕΤΣΕΣ
(αποστολή βιβλίων)

Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο | SODEIA@ymail.com
(αποστολή κειμένων, προτάσεων κ.α.)

Blogger templates


Blogger news