Σάββατο, 5 Ιουλίου 2014

[Άνεμοι Πολέμου] του Στήβεν Πρέσσφιλντ ~ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ


«… άλλως τε οι χειρότεροι εχθροί της πατρίδος μου, δεν είσθε εσείς που εβλάψατε κάπου τους εχθρούς σας, αλλά εκείνοι που έφεραν τους φίλους της εις την ανάγκην να γίνουν εχθροί της. Εγώ την πατρίδα μου την αγαπώ όχι όταν αδικούμαι, αλλά όταν ζω εις αυτήν εν ασφαλεία. Και τώρα δεν νομίζω πλέον ότι αγωνίζομαι εναντίον της πατρίδας μου αλλά δια να την κάμω πάλι πατρίδα μου. Κατά την γνώμη μου δε, πραγματικά φιλόπατρης δεν είναι αυτός που, όταν χάσει την πατρίδα του αδίκως, δεν δεν κινείται εναντίον της αλλά εκείνος που από τον πόθον του αγωνίζεται με κάθε τρόπο να την αποκτήση πάλιν»

Δημηγορία Αλκιβιάδη εις την Απέλλα.

Θουκυδίδου, Ιστορία Πελοποννησιακού Πολέμου

(Μτφ Παύλος Γ. Ξιφαράς)
Ένας άντρας , δύο στρατοί.Η μοίρα του αρχαίου κόσμου στη ζυγαριά. Αν η ιστορία είναι η βιογραφία ξεχωριστών ανθρώπων, η ζωή του Αλκιβιάδη (451-404 π.Χ.) είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο στο χρονικό του δυτικού κόσμου. Από την οικογένεια του Περικλή, προστατευόμενος του  Σωκράτη, ο Αλκιβιάδης είχε αναγνωριστεί ως η λαμπρότερη και πιο χαρισματική προσωπικότητα της εποχής του.

Κι όπως η περηφάνεια του Αχιλλέα επηρέασε την εξέλιξη του Τρωικού Πολέμου, έτσι η θέληση και η φιλοδοξία του Αλκιβιάδη σημάδεψαν τον Πελοποννησιακό Πόλεμο – την 27χρονη εμφύλια διαμάχη μεταξύ της Αθηναϊκής Ηγεμονίας και της Πελοποννησιακής Συμμαχίας.

Το πεπρωμένο της Αθήνας και του χαϊδεμένου παιδιού της ήταν αλληλένδετα. Άντρας και πόλη χαρακτηρίζονταν από την ίδια τόλμη και φιλοδοξία και την ίδια στιγμή ήταν εξίσου ευάλωτοι. Όταν συμμαχούσαν, πετούσαν από την μία νίκη στην άλλη. Όταν ήταν αντίπαλοι, εκείνος οδηγούσε τους εχθρούς στην δόξα.Στους Ανέμους Πολέμου, η εξομολόγηση ενός οπλίτη που υπηρέτησε κάτω από τις διαταγές του Αλκιβιάδη στον αθηναϊκό στόλο – καταδικασμένου τώρα σε θάνατο για το φόνο εκείνου του άντρα που αγαπήθηκε και μισήθηκε τόσο πολύ – ζωντανεύει με μοναδικό τρόπο μιας από τις σημαντικότερες διαμάχες της Ιστορίας.Ο Πολεμίδης, ο αιματοβαμμένος οπλίτης αλλά και οξυδερκής παρατηρητής της περίπλοκης και επικίνδυνης πολιτικής σκηνής της εποχής του, είναι ο ιδανικός αφηγητής μιας ιστορίας που έχει μείνει στην Ιστορία. Γι’ άλλη μια φορά ο Στήβεν Πρέσσφιλντ ζωντανεύει με αριστοτεχνικό τρόπο μια δραματική στιγμή της Αρχαίας Ελλάδας.

Publishers weeklyαπό το οπισθόφυλλο του βιβλίουΈνα ακόμα ιστορικό μυθιστόρημα από τον μαιτρ Στήβεν Πρέσσφιλντ κι από τις εκδόσεις Πατάκη. Μετάφραση Βασιλική Κοκκίνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ταχυδρομική Διεύθυνση Εντύπου
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΣΟΔΕΙΑ
ΛΙΝΑ Κ. ΤΖΙΑΜΟΥ
Τ.Κ. 18050 | ΣΠΕΤΣΕΣ
(αποστολή βιβλίων)

Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο | SODEIA@ymail.com
(αποστολή κειμένων, προτάσεων κ.α.)

Blogger templates


Blogger news