Δευτέρα, 7 Ιουλίου 2014

[Η αληθινή απολογία του Σωκράτη] του Κώστα Βάρναλη ~ ΘΕΑΤΡΟ

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΣΤΗΛΗ [ΠΑΜΕ ΘΕΑΤΡΟ] Του Κορνήλιου Ρουσάκη

Η Αληθινή απολογία του Σωκράτη γράφτηκε το 1931 από τον Κώστα Βάρναλη. Αποτέλεσε ένα είδος διαμαρτυρίας απέναντι στα διάφορα στρατιωτικά κινήματα που είχαν καταργήσει τις συνταγματικές ελευθερίες και τα δικαιώματα των πολιτών, είχαν διαφθείρει τον δημόσιο βίο της χώρας και προετοίμαζαν τη δικτατορία της 4ης Αυγούστου 1936. Ο Βάρναλης φέρνει στο προσκήνιο την αρχαία ελληνική σκέψη και χρησιμοποιεί ως «πρόσχημα» τη σωκρατική φιλοσοφία για να «σατιρίσει» τα τρωτά της σύγχρονης πραγματικότητας και να καυτηριάσει τη νοοτροπία του «κοπαδιού» που ακολουθεί τυφλωμένο· μια νοοτροπία που οδήγησε σε πλήθος δεινών στο πέρασμα των χρόνων. Το έργο του Βάρναλη είναι γεμάτο από κυνισμό, λυρισμό και σαρκασμό και η σάτιρα του παραμένει ισχυρή και επίκαιρη.
Τώρα στη θεατρική σκηνή

Η αληθινή απολογία του Σωκράτη του Κώστα Βάρναλη, σε σκηνοθεσία Ένκε Φεζολλάρι.Η παράσταση επικεντρώνεται στην εκρηκτική προσωπικότητα του Σωκράτη που δημιούργησε ο μεγάλος έλληνας ποιητής Κώστας Βάρναλης. Μ΄ αυτή την προσωπικότητα «ταυτίζεται» ο έλληνας συνθέτης και ερμηνευτής (αυτή τη φορά), ο Σταμάτης Κραουνάκης, που ερμηνεύει τον ρόλο του Σωκράτη. Μαζί του οι καλλιτέχνες της ομάδας του, της «Σπείρας», μοιράζονται μαζί του τα λόγια του Βάρναλη, άλλοτε ως μαθητές, άλλοτε ως κλέφτες, άλλοτε ως μελλούμενες γενιές, κατήγοροι, λαός, μικροί σωκράτηδες.

Μέσα από την «απολογία» επιχειρείται η ηθική αποκατάσταση του Σωκράτη. Ο καθένας από εμάς κρύβει έναν Σωκράτη που θα αποφασίσει να κάνει έναν πόλεμο και θα ριχτεί, ανεπιστρεπτί, στη μάχη.

Πρωτότυπη μουσική σύνθεση, πιάνο: Άρης Βλάχος
Σύμβουλος δραματουργίας: Ναταλί Μινιώτη
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρίνα Κανελλοπούλου
Επιμέλεια σκηνικού χώρου και κοστουμιών: Ένκε Φεζολλάρι, Σταμάτης Κραουνάκης
Ήχος: Δημήτρης Μουρλάς
Φωτισμοί: Ένκε Φεζολλάρι
Χειρισμός φωτισμών: Δημήτρης Στίγκας
Φωτογραφίες: Γιάννης Πρίφτης.

Στον ρόλο του Σωκράτη ο Σταμάτης Κραουνάκης
Μαθητές-Κατήγοροι: Αθηνά Αφαλίδου, Χρήστος Γεροντίδης, Αναστασία Έδεν, Τζέρομ Καλούτα, Σάκης Καραθανάσης, Χρήστος Μουστάκας, Κώστας Μπουγιώτης Ελευθερία Σικινιώτη, Γιώργος Στιβανάκης.Πού: Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, (Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα, τηλ. 210 3418550)

Πότε: Από Πέμπτη 10 έως Σάββατο 19 Ιουλίου 2014, στις 21:00 (εκτός Κυριακής 13 Ιουλίου)

Πόσο: 16, 12 (μειωμένο)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ταχυδρομική Διεύθυνση Εντύπου
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΣΟΔΕΙΑ
ΛΙΝΑ Κ. ΤΖΙΑΜΟΥ
Τ.Κ. 18050 | ΣΠΕΤΣΕΣ
(αποστολή βιβλίων)

Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο | SODEIA@ymail.com
(αποστολή κειμένων, προτάσεων κ.α.)

Blogger templates


Blogger news