Κυριακή, 27 Ιουλίου 2014

[Το πιόνι με το όνομα Ελλάδα] ~ ΑΡΘΡΟ

Γράφει ο Επαμεινώνδας Κάππα

 Διαβάζοντας διάφορα δημοσιεύματα και φτάνοντας αρκετά χρόνια πίσω, κάποιος όχι πια τόσο αθώος πολίτης μπορεί να κάνει συσχετίσεις για την ύπαρξη της κρίσης στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως. Πρέπει να οπωσδήποτε να επισημανθεί η έναρξη της κρίσης με την λήξη του σύμβασης που είχε γίνει για τον ορυκτό πλούτο της χώρας μας το 1940. Παραθέτουμε :


Σύμβαση Cooper ολόκληρο ΤΟ ΦΕΚ 17/02/1940Η Σύμβαση «Cooper” υπάρχει στο Yπουργείο Bιομηχανίας (άγνωστο αν έχει περιέλθει τώρα στο υπουργείο Οικονομικών ή το Ανάπτυξης) και παραδίδεται – σαν “ιερό κείμενο”- από υπουργό σε υπουργό. Στην σύμβαση αυτή, δεσμεύονται τα λεγόμενα «στρατηγικά ορυκτά» της Ελλάδος, μαζί με τον υδάτινο μας πλούτο, από ένα Αμερικανικό consortium εταιρειών.2010

Η Ελλάδα έχει υπογράψει και δεσμεύεται από την Σύμβαση «Cooper» της οποίας η χρονική ισχύς, εληξε την 31η Δεκεμβρίου του 2010, η διάρκειά της οποίας ήταν για 70 έτη.

Αν, μάλιστα, η σημερινή κυβέρνηση δεν προβεί στις ανάλογες ενέργειες, δηλαδή αν δεν απαντήσει αρνητικά στην εταιρεία Hugh Cooper & Co Inc Chemical Construction Corporation, προβλέπεται αυτόματη ανανέωση της σύμβασης για άλλα 25 έτη!!!

Διαβάστε μερικά ορυκτά που έχει το ελληνικό υπέδαφος που στο ρεπορτάζ θα έχετε την ευκαιρία να δείτε λεπτομέρειες…..

Λιγνίτη – Αλουμίνιο – Βωξίτη – Μαγγάνιο – Νικέλιο – Σμηκτίτες – Μαγνήσιο – Χρωμίτη – Ουράνιο – Οσμιο και φυσικά Πετρέλαιο και Φυσικό αέριο. Εύστοχος ήταν ο τίτλος της Αθηναϊκής το 1999 όταν χαρακτήρισε τη Βόρεια Ελλάδα «Θησαυροφυλάκιο». Τελευταίος ο χρυσός που εκμεταλλεύεται ως ένα σημείο ο Τζώρτζ Σόρος.

Τώρα, όμως γεννάται, ένα ερώτημα: Τώρα που λήγει αυτή η επαχθής σύμβαση Cooper θα την ανανεώσουμε; Θα βρεθούν πολιτικοί που θα συναινέσουν σε επανάληψη του εγκλήματος ή θα πάρουμε τον πλούτο μας στα χέρια μας και θα ξεχρεώσουμε και διαολοστείλουμε ΔΝΤ και Τοκογλύφους στον αγύριστο;

Το θέμα έφερε στη βουλή ο Κυριάκος Βελόπουλος που ερωτά τον υπουργό Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου: Η 70ετής ισχύς της Συμβάσεως, αληθεύει ότι εκπνέει, την τελευταία ημέρα του επομένου μηνός Δεκεμβρίου; Ποιοι απαρτίζουν αυτό το Αμερικανικό «consortium» εταιρειών; Τι προτίθεται να πράξει η κυβέρνηση;

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΠΑΤΣΗ

Τη Σύμβαση «Cooper» αποκάλυψε ο Δημήτρης Μπάτσης στο βιβλίο του «Η βαρειά βιομηχανία στην Ελλάδα», που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Τα νέα βιβλία» το 1947! Το αποτέλεσμα αυτής της αποκάλυψης ήταν να τουφεκιστεί ο Δ.Μπάτσης μαζί με τον Ν. Μπελογιάννη το 1952!!!

Ο οικονομολόγος και δικηγόρος Δημήτρης Μπάτσης αναλύει στο εν λόγω βιβλίο τους μηχανισμούς παράνομου πλουτισμού που συνδέθηκαν με την παραλαβή, κατεργασία και διανομή των εφοδίων της ΟΥΝΡΑ στη μεταπελευθερωτική Ελλάδα.

Γράφει ο Μπάτσης: «Η σύμβαση αυτή, που έγινε γνωστή με το όνομα Κούπερ, συνομολογήθηκε για διάρκεια 70 ετών ως το 2010 μ.Χ..Δίνει αποκλειστικό δικαίωμα εκμετάλλευσης της δύναμης των νερών του ποταμού Αχελώου, στις θέσεις Κρεμαστά, Πρεβέντζα, Κριεκούκι και των παραπόταμων Μέγδοβα, Αγραφιώτικου, Ασπροπόταμου, δικαίωμα ίδρυσης υδροηλεκτρικών εγκαταστάσεων για παραγωγή ηλεκτρενέργειας και εγκαταστάσεων μεταφοράς ενέργειας στα κέντρα κατανάλωσης, δικαίωμα χρησιμοποίησης της ενέργειας που θα παραχθεί για τις ηλεκτροχημικές και ηλεκτρομεταλλουργικές βιομηχανίες που θα ιδρύσει η ανάδοχος εταιρία. Τέλος δικαίωμα μεταφοράς και χρησιμοποίησης της ηλεκτρενέργειας για φωτισμό και κίνηση σε άλλες περιοχές (άρθρο 1 της σύμβασης παράγ. 1 εδάφια α’ – ζ΄).

Προβλέπεται η αναγκαστική απαλλοτρίωση των εδαφών που είναι απαραίτητα για την εκτέλεση της σύμβασης, η σύσταση δουλειών, η χρησιμοποίηση δωρεάν δημόσιων κτημάτων, η προμήθεια δωρεάν οικοδομικών υλικών και κοιτασμάτων από λατομεία κρατικά (άρθρο 4 σύμβασης), ατέλειες και αφορολόγητο για εισαγωγή των υλικών της, εκτός από εισαγωγικό δασμό όχι πάνω από 2 1/2 % αξίας (άρθρο 50, παράγρ. 1 και 2), προστασία τιμών των προϊόντων της κ.ά. Ακόμα προβλέπεται δικαίωμα ειδοποίησης της εταιρίας στην περίπτωση που το κράτος θα αποφάσιζε την εκμετάλλευση των ποταμών Αλιάκμονα, Μόρνου, Φίδαρη οπότε η εταιρία θα έχει το δικαίωμα να υποβάλει και γι’ αυτούς τους ποταμούς μελέτες και προτάσεις (άρθρο 56, παράγρ.2, σύμβασης)».

Και παρακάτω: «Σε περίπτωση λήξης της σύμβασης (Κούπερ) το Δημόσιο «υποκαθίσταται μεν» στα δικαιώματα του αναδόχου, υποχρεώνεται όμως να πληρώσει σε αυτόν τις μη αποσβεσθείσες δαπάνες!.Δε φτάνει δηλαδή ότι η ξένη επιχείρηση θα έχει στο μεταξύ πραγματοποιήσει αμύθητα κέρδη, αλλά θα ζητάει και απόσβεση των εγκαταστάσεών της από την εθνική οικονομία».

Το κείμενο δημοσιεύτηκε με τα αρχικά του συγγραφέα στο περιοδικό «Ανταίος» (10 Μαΐου 1946). Ο Δημήτρης Μπάτσης συνελήφθη στην τελευταία φάση της υπόθεσης Μπελογιάννη και εκτελέστηκε με τους Ν. Μπελογιάννη, Η. Αργυριάδη και Ν. Καλούμενο στις 30 Μαρτίου 1952…

Παρακάτω ο νόμος που είχε υπογραφεί στης  27/02/1940http://www.rapidshare.com/files/434134193/SIMBASI_COYPER_ELLINASHELLAS.pdfΚαι εκεί ξεκινάει η ομηρία της χώρας. Όχι φυσικά για τα κέρδη που θα αποφέρει ο ορυκτός μας πλούτος αλλά για την δυνατότητα κάποιες δυνάμεις να μην εξαρτώνται από τρίτες χώρες.

Και τι συμβαίνει στην χώρα από το 2009 και μετά; Τα εξής πράγματα. Καταστροφή του ιστού της χώρας. Φτάσαμε να έχουμε μεροκάματα Βουλγαρίας, φορολογικό σύστημα που έχουν οι Βόρειες χώρες, αν και ούτε αυτές έχουν την βαριά φορολογία επί ακινήτων, με τις πλέον υγιείς οικονομίες και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρών του τρίτου κόσμου. Γιατί όλα αυτά; Μα για ένα και μοναδικό σκοπό. Την απομείωση του Ελληνικού πληθυσμού. Και δεν είμαστε το πρώτο πειραματόζωο σε αυτό εδώ που συντελείται. Το 1990 η Βουλγαρία είχε πληθυσμό 9 εκατομμύρια και εμείς 9,5 αυτοί σήμερα είναι στα 7 και εμείς στα 10,5. Πολύς κόσμος έφυγε  για το εξωτερικό και φυσικά αυξήθηκαν οι θάνατοι έναντι των γεννήσεων. Ήδη από πέρσι και εδώ στην Ελλάδα έχει αρχίσει να συμβαίνει βάση στοιχείων αυτό. Και μια υποσημείωση για την Βουλγαρία, ότι ενώ ο συνολικός πληθυσμός μειώθηκε δεν μειώθηκε καθόλου αυτός του Μουσουλμανικού στοιχείου.

Με αυτό τον τρόπο τι θα καταφέρουν;

Μα φυσικά να διώξουν το νεαρότερο και δημιουργικότερο κομμάτι της χώρας στο εξωτερικό συν με το τραγελαφικό σύστημα υγείας να ξεκάνουν πολύ πιο γρήγορα ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του Ελληνικού λαού. Ειδικά τους συνταξιούχους που είναι και τεράστιο βαρίδι.

Με τους τεράστιους φόρους τι κατάφεραν;

Τρία πράγματα. Να χάσει όλος ο κόσμος την εμπιστοσύνη του στο φορολογικό μας σύστημα. Να έχουν υπερχρεώσει τα περισσότερα ελληνικά νοικοκυριά σε σημείο που είναι αδύνατον να ορθοποδήσουν και να φεύγουν πάρα πολλές επιχειρήσεις στο εξωτερικό σε καλύτερους φορολογικούς παραδείσους. (Βλέπε Βουλγαρία όπου έχει 10% εφορία επί των κερδών και 0 ΦΠΑ, και δεν έχει τις υπόλοιπες ελληνικές, φορολογικές εφευρέσεις).
Και εδώ φαίνεται ξεκάθαρα πλέον ότι είναι σχεδιασμένο να καταστραφούν όλες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να πάρουν την θέση τους οι πολυεθνικές.
Συν είδαμε στην Ελλάδα προσπάθεια να χάσει την αξία η γη και τα οικοδομήματα. Κάτι που δεν γίνεται πρώτη φορά σε μας. Αλλά το διδάξανε πρώτοι στην Αμερική την δεκαετία του 20 και του 30 όταν υποβαθμίζανε περιοχές, τις αγοράζανε για ένα κομμάτι ψωμί και φυσικά μετά γινόντουσαν τα καλύτερα φιλέτα προς πώληση, πάντα σε συνεργασία με τους εκάστοτε δημάρχους.
Και δυστυχώς διαφαίνεται ότι η κατρακύλα δεν σταματάει και περνάμε από το κακό στο χειρότερο.

Ως τώρα ακόμα καταφέρνουμε και επιβιώνουμε με αποθέματα των καλών καιρών. Πολλές οικογένειες ζουν από τις συντάξεις που αναφέραμε παραπάνω ότι σιγά-σιγά θα τελειώσουν μιας και δεν θα μείνουν και πολλοί εν ζωή να παίρνουν, συν η τρομερή πτώση του ΑΕΠ με ότι αυτό συνεπάγεται για μια οικονομία. Ανεργία, οι γενιές των σαραντάρηδων να μην περιμένουν καν σύνταξη και φυσικά ένα σύστημα υγείας που θα χειροτερέψει και άλλο για τους κοινούς θνητούς.
Αναφέρουμε χαρακτηριστικό παράδειγμα για τον Μήνα Ιούνιο, που ξεκινήσανε πόσες εποχικές δουλειές. Σε κονσερβοποιία, τουριστικές περιοχές, χωράφια και ανακοίνωσαν μείωση της ανεργίας μόλις κατά 0,1%. Συν βάλτε στην εξίσωση ότι και πολλοί έφυγαν εξωτερικό να εργαστούν και δεν λογίζονται άνεργοι εδώ. Οπότε κάποιος πολύ εύκολα συμπεραίνει πως και τον μήνα Ιούνιο χάθηκαν χιλιάδες θέσεις εργασίας.Μεγάλες ΔυνάμειςΕίδαμε τα τελευταία χρόνια να γιγαντώνεται ξανά η Ρωσία και μαζί της και η Κίνα. Δημιουργήθηκε πλέον ένα αντίπαλο δέος που είναι πολύ δύσκολο να καταπολεμηθεί και δεν είναι και μόνες. Μόνο και μόνο να βάλουμε Ινδία και Βραζιλία που πάνε μαζί τους και φτάνει. Ξεπερνάνε σε πληθυσμό και σε αγοραστική δύναμη κατά πολύ Ευρώπη, Αμερική, Ωκεανία και Ιαπωνία συγκεντρωτικά.

Οπότε η Αμερική κάτι θα έπρεπε να κάνει. Και τι την βλέπουμε να προσπαθεί να καταφέρει τα τελευταία χρόνια κατά του μεγάλου της Αντιπάλου; Την βλέπουμε να επιχειρεί να ανοίξει μέτωπα εναντίων τους. Αρχικά η  Συρία και πιο πρόσφατα η Ουκρανία.

Την ίδια στιγμή η Αμερική κάνει ανασύνταξη δυνάμεων και ετοιμάζεται για το μεγάλο μέτωπο εναντίων της Ρωσίας όσο ακόμα μπορεί να την χτυπήσει γιατί σε μερικά χρόνια με την ανάπτυξη που έχει και με τις κινήσεις που κάνει θα είναι αδύνατον να αντιμετωπιστεί.. Κι ας μην ξεχνάμε πως η Αμερική αν δεν είχε να κόβει δολάρια για να αγοράζει πετρέλαιο ήδη θα είχε καταρρεύσει. Για αυτό και θα θυμάστε ότι πολλές χώρες που δήλωσαν ότι θα πουλούσαν πετρέλαιο σε Ευρώ αυτό δεν έγινε σχεδόν ποτέ ή αν έγινε μετά ξέσπασε πόλεμος. Ένα καλό παράδειγμα είναι η Λιβύη. Τελευταία κίνηση που έκαναν τα αντίπαλα δέη ήταν η ίδρυση μιας νέας  Τράπεζας Ανάπτυξης.
Ο Ρώσος πρόεδρος προωθεί τη δημιουργία μια νέας Τράπεζας Ανάπτυξης απέναντι στην Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Έχει ήδη δώσει τα χέρια με τα κράτη των γνωστών BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) και το μόνο που μένει είναι η επίσημη ανακοίνωση, με την οποία θα βάζει τέλος στο μονοπώλιο των γερακιών της διεθνούς τοκογλυφίας.
Δύο μέρες μετά από αυτή την είδηση έπεσε το Μπόινγκ και οι Αμερικανοί και όλα τα ΜΜΕ ανά τον κόσμο βγήκαν να κατηγορήσουν τους Ρώσους. Και φυσικά και εκεί το παιχνίδι γρήγορα πήρε άσχημη τροπή για τους Αμερικανούς. Κι ας μην ξεχνάμε ότι οι Ευρωπαίοι είναι ανήμποροι να κάνουν κάτι από τη στιγμή που εξαρτώνται απόλυτα ενεργειακά από την Ρωσία.

Ευρωπαϊκή Ένωση και Ελλάδα


Η Ευρωπαϊκή ένωση που έκανε 60 χρόνια να καταφέρει την ένωση έπεσε σαν χάρτινος πύργος με το που ανέλαβε τα ηνία η Γερμανία. Μία χώρα η οποία δεν μπορεί ποτέ να ξεφύγει από τον ηγεμονικό της χαρακτήρα και το να ζει και να αναπτύσσεται σε βάρος όλων των άλλων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση απέτυχε στο σύνολό της με αποτέλεσμα κράτη-μαμούθ όπως της Γαλλίας και της Ιταλίας να οδηγούνται στην εξάρτηση από το ‘βαρύ όπλο’ του Ευρωπαϊκού βορά που είναι η Γερμανία.

Βλέπουμε έξαρση παντού των εθνικιστικών κομμάτων που τεχνηέντως κάποιοι προσπαθούν να τα βαφτίσουν όλα ναζιστικά.

Υπάρχουν όμως κυβερνητικοί παράγοντες που έσφιξαν τα χέρια με κάποια τέτοια κόμματα όπως είναι αυτό της Ουκρανίας. Σίγουρα δεν είναι εύκολο να μένεις ως κράτος αμέτοχο στην Ευρώπη, αλλά πρέπει το κράτος να έχει δική του άποψη και θέληση και ουχί να γίνεται μαριονέτα και να μας γυρνάει στην εποχή της Κατοχής.

Κανένας εμφύλιος πόλεμος δεν έχει προκληθεί χωρίς να υπάρχουν τεράστια συμφέροντα κι από τις δύο πλευρές.

Το αποτέλεσμα για την Ελλάδα ήταν η κατακόρυφη μείωση της εξαγωγής ροδάκινων προς Ρωσία και φυσικά η πτώση του τουρισμού από ένα ποσοστό επισκεπτών που πραγματικά άφηνε χρήμα στην εγχώρια οικονομία. Πιθανότατα σύντομα θα οδηγηθούμε σε εκλογές. Και εκεί κανείς δεν δικαιούται να πει ότι δεν ήξερε. Πλέον όποιος δεν ξέρει υποχρεούται να ρωτάει. Υποχρεούται να ξέρει και να συμμετέχει. Και σε αυτές τις εκλογές δεν θα ψηφίσουμε για να σωθούμε ως έθνος και να έρθει η ανάπτυξη, αυτό το δικαίωμα το χάσαμε πλέον. Θα ψηφίσουμε για την τιμή και την υπόληψή μας. Για να κερδίσουμε και πάλι πίσω την χαμένη μας αξιοπρέπεια, για να αποκτήσουν ξανά αξία τα λόγια του Τσόρτσιλ όταν έλεγε ότι οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες. Δεν γίνεται κύριοι να περιμένουμε από τον Μαρμαρωμένο Βασιλιά να δώσει την λύση. Δυστυχώς μας γαλουχήσανε ότι όλα θα γίνουν εύκολα από τον από «μηχανής Θεό» Αλλά ακόμα και τα καλύτερα παραμύθια κάποτε πρέπει να τελειώνουν για να φανεί η στυγνή πραγματικότητα. κρατάμε τις τύχες μας στα χέρια μας και εμείς θα είμαστε αυτοί που θα αποφασίσουμε το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας. Δεν θα μας χαριστεί τίποτα σε αυτή τη ζωή. Τα πράγματα δυσκολεύουν για όλους. Το παγκόσμιο περιβάλλον μυρίζει σύρραξη. Είναι αναπόφευκτη οπότε ας αποφασίσουμε αν θα πέσουμε στην αρένα μαχόμενοι ή περιμένοντας τον λυτρωτή που θα έρθει να μας σώσει.Εθνικιστικά κινήματαΔεν είναι τυχαίο που σε όλη την Ευρώπη υπάρχει έξαρση. Σε Γαλλία, Αυστρία, Ελλάδα και ακόμα και οι Σκανδιναβικές χώρες με το καλύτερο βιοτικό επίπεδο στην Ευρώπη έχουν έξαρση αυτών των κινημάτων. Γιατί άραγε;  Ίσως γιατί η Ευρώπη δεν ήταν έτοιμη για μια καθόλα δημοκρατική, παραγωγική και δημιουργική Ένωση. Ίσως γιατί οι κοινωνίες των κρατών αρχίζουν να φοβούνται για την απώλεια της εθνικής ταυτότητας αλλά και τελικά ανεξαρτησίας.  Ίσως γιατί βλέπουν πια πως στις πλάτες εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών παίχτηκε ένα τεράστιο παιγνίδι συμφερόντων των λίγων με τελικούς αποδέκτες ούτε καν κράτη αλλά λίγες ισχυρές οικογένειες του πλανήτη. Και ίσως οι πόλεμοι στην Μέση Ανατολή με τα εκατομμύρια κατατρεγμένους μετανάστες προς την Ευρώπη να είναι ένα επιθυμητό αποτέλεσμα για κάποιους. Εξάλλου ποιος μπορεί να αξιώσει εργασιακά δικαιώματα όταν θα υπάρχουν εκατοντάδες έτοιμοι πεινασμένοι εργάτες από την Μέση Ανατολή;Πιόνια και εμείς και οι κατατρεγμένοι λαοί της Μέσης Ανατολής. Το θέμα είναι αν ποτέ θα αποφασίσουμε να μάθουμε να κινιόμαστε, χωρίς να πέφτουμε, στην σκακιέρα των παγκοσμίων συμφερόντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ταχυδρομική Διεύθυνση Εντύπου
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΣΟΔΕΙΑ
ΛΙΝΑ Κ. ΤΖΙΑΜΟΥ
Τ.Κ. 18050 | ΣΠΕΤΣΕΣ
(αποστολή βιβλίων)

Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο | SODEIA@ymail.com
(αποστολή κειμένων, προτάσεων κ.α.)

Blogger templates


Blogger news