Δευτέρα, 28 Ιουλίου 2014

[Fantastico Τα δημιουργημένα συμφέροντα] του Χαθίτο Μπεναβέντε

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΣΤΗΛΗ [ΠΑΜΕ ΘΕΑΤΡΟ] Του Κορνήλιου Ρουσάκη

Ο Λέαντρος και ο υπηρέτης του Κρισπίν φτάνουν σε μια μεγάλη πολιτεία. Έχουν μόλις καταφέρει να ξεφύγουν από την αστυνομία μιας άλλης πολιτείας που τους κυνηγά για χρέη και παρανομίες. Ο πονηρός Κρισπίν, δραπέτης από τα κάτεργα, είναι ο βασικός πρωταγωνιστής και αυτός που φροντίζει για να δημιουργηθούν πολλά συμφέροντα, νόμιμα και παράνομα, γύρω από τον εαυτό του και φυσικά τον αφέντη του. Το σύστημά του είναι απλό: με μεγάλη πανουργία και εφευρετικότητα, χωρίς κανέναν ηθικό φραγμό ρίχνει την ελπίδα για δόλωμα στα θύματά του.
 Όλοι σαγηνεύονται, από τον ποιητή μέχρι την εξουσία, και από τον στρατιωτικό έως την μεσίτρα. Όταν η αλήθεια αποκαλύπτεται και οι ελπίδες διαψεύδονται ο παμπόνηρος Κρισπίν και ο αφέντης του έχουν κιόλας τυλίξει τα πρόσωπα της κωμωδίας σε ένα δίχτυ από δημιουργημένα, κατασκευασμένα συμφέροντα. Όλοι προθυμοποιούνται τώρα να συνυπάρξουν με τους απατεώνες ώστε οι προσδοκίες τους και εκείνα για τα οποία επένδυσαν να γίνουν πραγματικότητα και να μη βρεθούν χαμένοι. 

Ο ισπανός συγγραφέας Χαθίντο Μπεναβέντε έγραψε το έργο Τα δημιουργημένα συμφέροντα το 1907. Ο ίδιος ο συγγραφέας χαρακτηρίζει το έργο του «κωμωδία ανδρείκελων». Τα ανδρείκελα του Μπεναβέντε εκφράζουν ανθρώπινες σχέσεις και καταστάσεις, ακόμα και αιώνιες αλήθειες. Οι περιπέτειες του τυχοδιώχτη Λέαντρου και του υπηρέτη του, κατάγονται από τη novela picaresca, ένα αντι-ηρωικό λογοτεχνικό είδος που ευδοκίμησε στην Ισπανία το 17ο αιώνα.
Ο Μπεναβέντε έγραψε 172 θεατρικά έργα και βραβεύτηκε με το βραβείο Νόμπελ το 1922.

Τώρα στη θεατρική σκηνή
Fantastico – Τα δημιουργημένα συμφέροντα του Χαθίντο Μπεναβέντε, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη.

Μετάφραση: Παντελής Πρεβελάκης
Σκηνικά-Κοστούμια: Έρση Δρίνη
Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου
Φωτισμοί: Αντώνης Παναγιωτόπουλος
Κίνηση: Κική Μπάκα
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ανδρομάχη Δαυλού
Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Βασιλική Τσιλιγκρού.

Παίζουν: Κατερίνα Γιαμαλή, Ανδρομάχη Δαυλού, Ευγενία Δημητροπούλου, Μαρία Διακοπαναγιώτου, Βασίλης Ευταξόπουλος, Νόνη Ιωαννίδου, Έφη Λιάλιου, Νίκος Μαγδαληνός, Δάφνη Μαρκάκη, Έλενα Μαρσίδου, Βασίλης Μπισμπίκης, Χρήστος Νίνης, Στέλιος Πετράκης, Βασίλης Ρίσβας, Γιάννης Σοφολόγης, Γρηγόρης Σταμούλης, Ελεάννα Στραβοδήμου, Βαγγέλης Χαλκιαδάκης, Αντώνης Χαντζής.

Μια παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου.

Πού: Στο «Σχολείον» της Ειρήνης Παπά, (Πειραιώς 52, Αθήνα, τηλ. 210 3301880)
Πότε: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή στις 21:00, έως 21 Σεπτεμβρίου 2014
Πόσο: 10.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ταχυδρομική Διεύθυνση Εντύπου
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΣΟΔΕΙΑ
ΛΙΝΑ Κ. ΤΖΙΑΜΟΥ
Τ.Κ. 18050 | ΣΠΕΤΣΕΣ
(αποστολή βιβλίων)

Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο | SODEIA@ymail.com
(αποστολή κειμένων, προτάσεων κ.α.)

Blogger templates


Blogger news