Παρασκευή, 5 Σεπτεμβρίου 2014

[Η πρόβλεψη του μέλλοντος και οι παραδόσεις του γάμου στο Αζερμπαϊτζάν] του Γ. Σχορετσανίτη

Του Γεωργίου Νικ. Σχορετσανίτη

    
Η Novruz είναι ένα από τα αρχαιότερα ομορφότερα πανηγύρια στο Αζερμπαϊτζάν, που χρονολογείται από τους ζωροαστρικούς χρόνους. Υπάρχουν πολλοί μύθοι για την πρόβλεψη του μέλλοντος, ειδικά την περίοδο που προηγείται αυτής της  γιορτής. Πολλοί πιστεύουν ότι οι προβλέψεις πριν από το σούρουπο  αυτής της ημέρας είναι ακριβείς όσον αφορά το μέλλον. Τα ανύπαντρα κορίτσια δεν χάνουν την ευκαιρία να τους πουν την ημέρα που θα παντρευτούν. Η πρόβλεψη πραγματοποιείται το βράδυ κατά το οποίο λαμβάνει χώρα μια σειρά από διαδικασίες. Μια απ’ αυτές που έχουν σκοπό να κάνουν τα άγαμα κορίτσια ευτυχισμένα,  είναι να βάλουν μαύρα κέρματα που συμβολίζουν την κακή τύχη, στην κανάτα του νερού κατά τη διάρκεια της ημέρας και να χύσουν το νερό με τα κέρματα έξω σε ένα δρόμο.
Λίγο πριν την γαμήλια τελετή στην παλιά πόλη του Μπακού.

   Μια άλλη δημοφιλής πεποίθηση είναι ότι  εάν μια κοπέλα  φάει ένα μήλο την προηγούμενη νύχτα της Novruz και βάλει δέκα σπόρους κάτω από το μαξιλάρι, θα δει τον μνηστήρα της στο όνειρό της. Ο άλλος τρόπος για να δει στον ύπνο  τον μελλοντικό της σύζυγο, είναι να φάει ένα αλμυρό κουλουράκι και να μην πιεί  νερό πριν τον ύπνο. Σύμφωνα με την παράδοση, ο μέλλων σύζυγός της θα έρθει και θα της δώσει νερό για να ξεδιψάσει.
   Το δαχτυλίδι των αρραβώνων  κρεμιέται από μια κλωστή και ρίχνεται σε ένα ποτήρι με νερό τρεις φορές. Τότε το δαχτυλίδι αρχίζει να στρίβει και να χτυπάει τα γυάλινα τοιχώματα του ποτηριού. Ο αριθμός των ήχων σηματοδοτεί την ηλικία κατά την οποία το κορίτσι θα παντρευτεί. Άλλες παίρνουν ένα άσπρο αυγό και δύο μολύβια, μαύρο και κόκκινο. Λένε την επιθυμία τους και τοποθετούν το αυγό σε ένα καθαρό μέρος, συνήθως στο περβάζι του παραθύρου με τα δύο μολύβια, ένα  σε κάθε πλευρά. Το πρωί παρατηρούν τις γραμμές στο αυγό. Εάν αυτές είναι κόκκινες, τότε η επιθυμία τους  θα γίνει πραγματικότητα.   Μερικές παίρνουν τρία κομμάτια  ζύμης και τοποθετούν  ένα κουμπί στο ένα από τα κομμάτια. Βάζουν  τα κομμάτια σε διαφορετικά σημεία στο διαμέρισμά τους, ένα κομμάτι κοντά στην πόρτα, ένα άλλο στο περβάζι παραθύρου και το τρίτο σε μια γωνιά.  Κάθε πρωί σκαλίζουν από  ένα κομμάτι της ζύμης. Εάν το κουμπί είναι στο κομμάτι που ήταν κοντά στην πόρτα, τότε η ημερομηνία του γάμου τους είναι κοντά, εάν βρίσκεται στο κομμάτι στο περβάζι του  παραθύρου σημαίνει δέσμευση, και εάν βρεθεί σ’ αυτό της γωνίας,  σημαίνει ότι τίποτα συνταρακτικό δεν πρέπει να αναμένεται μέσα σ’ αυτό το έτος.


1 σχόλιο:

Ταχυδρομική Διεύθυνση Εντύπου
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΣΟΔΕΙΑ
ΛΙΝΑ Κ. ΤΖΙΑΜΟΥ
Τ.Κ. 18050 | ΣΠΕΤΣΕΣ
(αποστολή βιβλίων)

Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο | SODEIA@ymail.com
(αποστολή κειμένων, προτάσεων κ.α.)

Blogger templates


Blogger news