Δευτέρα, 1 Δεκεμβρίου 2014

[Ένας άνθρωπος για όλες τις εποχές] του Ρόμπερτ Μπολτ ~ ΘΕΑΤΡΟ


ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΣΤΗΛΗ [ΠΑΜΕ ΘΕΑΤΡΟ]
Του Κορνήλιου Ρουσάκη

Ο θεατρικός συγγραφέας Ρόμπερτ Μπολτ γεννήθηκε το 1924 στο Μάντσεστερ. Το 1941 ξεκίνησε να εργάζεται ως ασφαλιστικός σύμβουλος και αμέσως μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου έγραψε το πρώτο του θεατρικό έργο, Flowering Cherry. Το έργο A man for all seasons (Ένας άνθρωπος για όλες τις εποχές) γράφτηκε το 1960 και παρουσιάστηκε στη λονδρέζικη θεατρική σκηνή την ίδια χρονιά και στη Νέα Υόρκη, έναν χρόνο αργότερα. Ο Μπολτ έγραψε τα σενάρια για τις κινηματογραφικές ταινίες Ο Λώρενς της Αραβίας (1962) και Δρ Ζιβάγκο (1965).
Ο Μπολτ γράφει στον πρόλογο του έργου Ένας άνθρωπος για όλες τις εποχές, πως η ιστορία που γράφει βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα.

Αγγλία, 16ος αιώνας. Ο Βασιλιάς Ερρίκος Η΄ θέλει να χωρίσει με την Αικατερίνη της Αραγωνίας για να παντρευτεί την Άννα Μπολέυν, που θα του χαρίσει τον διάδοχο, διασφαλίζοντας έτσι την κυριαρχία της δυναστείας των Τυδώρ. Τα σχέδιά του δημιουργούν αντιδράσεις τόσο στο Βατικανό όσο και στην ίδια του την αυλή.  Και ενώ οι προσπάθειες των κρατικών συμβούλων επικεντρώνονται στην πραγματοποίηση της βασιλικής επιθυμίας, υπάρχει ένας σύμβουλος που στέκεται εμπόδιο. Ο Σερ Τόμας Μορ επιλέγει να μείνει πιστός στις απόψεις και στη συνείδηση του και όχι στις βασιλικές επιδιώξεις. Έτσι, η ρήξη είναι αναπόφευκτη. Ο Ερρίκος Η’ αναγορεύεται επικεφαλής της Αγγλικανικής εκκλησίας και παντρεύεται την Άννα Μπολέυν. Ο Σερ Τόμας Μορ αμετακίνητος στις πεποιθήσεις του καταλήγει φυλακισμένος στον Πύργο του Λονδίνου, δικάζεται με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας και καταδικάζεται σε θανατική ποινή.

Τώρα στη θεατρική σκηνή

Ένας άνθρωπος για όλες τις εποχές του Ρόμπερτ Μπολτ, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου.Μετάφραση: Ροδόλφος Μορώνης

Σκηνική προσαρμογή: Έλσα Ανδριανού

Σκηνικά: Αντώνης Δαγκλίδης

Κοστούμια: Κλαιρ Μπρέισγουελ

Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος

Επιμέλεια κίνησης: Αγγελική Στελλάτου

Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης

Βοηθός σκηνοθέτη: Άννα Τσαπάρα

Βοηθός σκηνογράφου: Αμαλία Θεοδωροπούλου.Παίζουν: Μάνος Βακούσης, Κώστας Γαλανάκης, Γιώργος Γιαννακάκος, Στεφανία Γουλιώτη, Παναγιώτης Κατσώλης, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Γιώργος Μιχαλακόπουλος, Γιώργος Μοσχίδης, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Ανέζα Παπαδοπούλου, Δημήτρης Πιατάς, Μαίρη Σαουσοπούλου, Ρίνο Τζάνι, Γιάννης Τσορτέκης.Πού: Εθνικό Θέατρο-Κεντρική Σκηνή, (Αγίου Κωνσταντίνου 22-24, Αθήνα, τηλ. 210 5288170)

Πότε: Τετάρτη έως Σάββατο στις 20:30, Κυριακή στις 19:30.

Πόσο: 20, 18, 10 (φοιτητικό), 13 (Τετάρτη, Πέμπτη)Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ταχυδρομική Διεύθυνση Εντύπου
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΣΟΔΕΙΑ
ΛΙΝΑ Κ. ΤΖΙΑΜΟΥ
Τ.Κ. 18050 | ΣΠΕΤΣΕΣ
(αποστολή βιβλίων)

Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο | SODEIA@ymail.com
(αποστολή κειμένων, προτάσεων κ.α.)

Blogger templates


Blogger news