Πέμπτη, 11 Δεκεμβρίου 2014

[ Ο Λευκός Θεός] του Κορνέλ Μουντρούκτσο ~ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ


ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
Του Γιώργου Ρούσσου

Η ταινία «Λευκός Θεός» του Κορνέλ Μουντρούκτσο διηγείται την ιστορία ενός εγκαταλειμμένου σκύλου και την προσπάθεια μιας 13χρονης για να τον βοηθήσει. Η νέα δημιουργία του Ούγγρου σκηνοθέτη ουσιαστικά είναι ένας ύμνος κατά της καταπίεσης και της διεκδίκησης της ατομικής αξιοπρέπειας και ελευθερίας, με παράλληλα συμβολικά νοήματα. Το φιλμ κέρδισε τον Μάιο το φετινό Βραβείο «Ένα Κάποιο Βλέμμα» στο 67ο Διεθνές Φεστιβάλ των Καννών, ενώ αποτέλεσε και την ταινία έναρξης του 55ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα η νέα ταινία του Μούντρουτσο, αποτελεί και την επίσημη πρόταση της Ουγγαρίας για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας του 2015.
Ένα φαινομενικά άκακο μέτρο που στοχεύει στο να ελέγξει καλύτερα την εκτροφή σκύλων, πυροδοτεί μία σειρά από απίθανα γεγονότα. Μεροληπτώντας υπέρ των σκύλων ράτσας, η νέα νομοθεσία φορολογεί σκληρά τους ημίαιμους. Οι ιδιοκτήτες παρατούν τους σκύλους τους στους δρόμους, κι έτσι τα καταφύγια ζώων σύντομα πλημμυρίζουν από αδέσποτα. Η 13χρονη Λίλι προσπαθεί απεγνωσμένα να σώσει τον σκύλο της, Χάγκεν. Συντετριμμένη, μισεί τον πατέρα της που την ανάγκασε να προδώσει τον τετράποδο φίλο της.Μετανιωμένη, η Λίλι ξεκινάει να βρει τον σκύλο της και να τον σώσει. Την ίδια στιγμή, ο Χάγκεν προσπαθεί απεγνωσμένα και με κάθε μέσο να επιστρέψει στη Λίλι. Παλεύοντας να επιβιώσει, ο Χάγκεν σύντομα συνειδητοποιεί πως λίγοι είναι πλέον οι καλύτεροι φίλοι ενός σκύλου. Περιπλανώμενο στους δρόμους, το πρώην κατοικίδιο πέφτει σε κακοτοπιές. Όταν τελικά ο Χάγκεν πιάνεται στα δίχτυα του μπόγια, το μέλλον του μοιάζει πιο ζοφερό από ποτέ.
Όμως, αυτός και οι υπόλοιποι σκύλοι ζουν ελπίζοντας ότι μία ημέρα θ’ αδράξουν την ευκαιρία, ώστε να δραπετεύσουν και να εξεγερθούν εναντίον της ανθρωπότητας. Η εκδίκησή τους θα είναι αμείλικτη και ανάλογη με την κακή μεταχείριση που βίωσαν οι ίδιοι. Η θαρραλέα Λίλι ίσως είναι η μόνη στον κόσμο που μπορεί να σταματήσει αυτόν τον απρόσμενο πόλεμο ανάμεσα στον άνθρωπο και τον σκύλο. Σύμμαχος της σε αυτό τον αγώνα είναι μόνο η αγνή της καρδιά και η μουσική...


«Μέσα από αυτό το μελόδραμα ή από αυτήν την ιστορία του πώς ένα μικρό κορίτσι προσπαθεί να βρει το σκύλο της, αντιλαμβάνεσαι μια μεταφορά για όλες τις μειονότητες ή όλους τους φτωχούς ανθρώπους που υποφέρουν κάτω από ζυγούς» - Κόρνελ Μούντρουτσο.


Γεννημένος στην Ουγγαρία το 1975, ο Μούντρουτσο σπούδασε στο Ουγγρικό Κινηματογραφικό Ινστιτούτο. Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, "Ευχάριστες Ημέρες" (Pleasant Days), κέρδισε την Αργυρή Λεοπάρδαλη στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο το 2002. Η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του "Κόρνελ Μούντρουτσο" (Kornél Mundruczó), είχε τον τίτλο "Γιοχάνα" (Johanna) και αποτελεί ουσιαστικά μία κινηματογραφική όπερα και διασκευή της ιστορίας της Ιωάννας της Λωραίνης. Το φιλμ παρουσιάστηκε στο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα» του Φεστιβάλ των Καννών το 2005.


Η επόμενη ταινία του Ούγγρου δημιουργού, ήταν το "Δέλτα" (Delta), το οποίο προβλήθηκε στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ των Καννών του 2008 και κέρδισε το βραβείο της Κριτικής Επιτροπής FIPRESCI. Το 2010 το φιλμ του "Στοργικός Γιος - Σχέδιο Φρανκενστάιν" (Tender Son: The Frankenstein Project), προβλήθηκε επίσης στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ των Καννών.


Η νέα δημιουργία του Κόρνελ Μούντρουτσο (Kornél Mundruczó), είναι ένα εντυπωσιακό φιλμ. Στον «Λευκό Θεό» (Fehér isten / White Dog - 2014), πρωταγωνιστής είναι ένας σκύλος ο οποίος προσπαθεί να επιβιώσει στους αφιλόξενους δρόμους, εγκλωβισμένος στην κακία των ανθρώπων. Έχοντας συνειδητοποιήσει ότι ο άνθρωπος ίσως δεν είναι τελικά ο καλύτερός τους φίλος, οι σκύλοι περνάνε στην αντεπίθεση και σταδιακά αρχίζουν την επανάστασή τους, απαιτώντας την ελευθερία τους.


Εκτός από το Βραβείο «Ένα Κάποιο Βλέμμα», το φιλμ κέρδισε στις Κάννες και το Βραβείο "Palm Dog" που απονεμήθηκε σε δύο... αδέλφια. Ο Μπόντι και ο Λιουκ υποδύθηκαν τον σκύλο Χάγκεν, πρωταγωνιστή του "White God". Το βραβείο παρέλαβε για λογαριασμό των ηθοποιών του, ο σκηνοθέτης Κορνέλ Μουντρούκτσο, στην ταινία του οποίου παίζουν πάνω από 200 σκυλιά, δηλώντας σχετικά: «Είμαι πολύ χαρούμενος, αλλά όπως και να 'χει πιστεύω ότι έχει μεγάλη σημασία να παίρνω ένα τέτοιο βραβείο λίγο πριν τη διανομή και να επιβεβαιώνεται ότι τα σκυλιά υποδύονται, είναι ηθοποιοί, όπως και οι άνθρωποι.»

Ο «Λευκός Θεός» (Feher Isten / White God - 2014) του Κορνέλ Μουντρούκτσο (Kornel Mundruczo) είναι μία συμπαραγωγή της Ουγγαρίας, της Γερμανίας και της Σουηδίας. Η ταινία προβλήθηκε στην τελετή έναρξης του 55ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου, ενώ πραγματοποιήθηκε αφιέρωμα με προβολές όλων των ταινιών του Ούγγρου σκηνοθέτη στο πλαίσιο του φεστιβάλ. Το φιλμ κυκλοφορεί στις Κινηματογραφικές Αίθουσες, από την Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου, σε διανομή της Ama Film

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ταχυδρομική Διεύθυνση Εντύπου
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΣΟΔΕΙΑ
ΛΙΝΑ Κ. ΤΖΙΑΜΟΥ
Τ.Κ. 18050 | ΣΠΕΤΣΕΣ
(αποστολή βιβλίων)

Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο | SODEIA@ymail.com
(αποστολή κειμένων, προτάσεων κ.α.)

Blogger templates


Blogger news