Δευτέρα, 19 Ιανουαρίου 2015

[Ο Ρόζενκραντζ και ο Γκίλντενστερν είναι νεκροί] του Τομ Στόπαρντ ~ θΕΑΤΡΟ


ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΣΤΗΛΗ [ΠΑΜΕ ΘΕΑΤΡΟ]
Του Κορνήλιου Ρουσάκη
Η παράλογη, υπαρξιακή κωμωδία του Τομ Στόπαρντ, Ο Ρόζενκραντζ και ο Γκίλντενστερν είναι νεκροί, αποτελεί ένα ταξίδι ενηλικίωσης. Πρωτοπαίχτηκε στο Fringe Festival του Εδιμβούργου το 1966 και έκτοτε αποτελεί μια από τις κλασικότερες κωμωδίες της σύγχρονης δραματουργίας.

Ο Ρόζενκραντζ και ο Γκίλντενστερν, με τις αθώες φάτσες και τα αστεία ονόματα, είναι οι φίλοι και συμφοιτητές του Άμλετ. Ζουν στην αυλή του Κλαύδιου, του πατριού και θείου του Άμλετ, που σφετερίζεται τον θρόνο της Δανίας. Ο Κλαύδιος τους καλεί να συνοδέψουν τον Άμλετ στην Αγγλία και να μεταφέρουν μαζί τους ένα κλειστό γράμμα, με το οποίο απαιτείται η άμεση εκτέλεση του. Ο Άμλετ αντικαθιστά το γράμμα με ένα νέο ζητώντας από τον άγγλο βασιλιά να εκτελεστούν εκείνοι. Μέρες μετά, ο πρέσβης από την Αγγλία καταφτάνει στο παλάτι για να ανακοινώσει: Ο Ρόζενκραντζ και ο Γκίλντενστερν είναι νεκροί!Το έργο του Στόπαρντ αναδεικνύει το μυστήριο που περιβάλλει την ανθρώπινη ύπαρξη. Οι δύο χαρακτήρες, ο Ρόζενκραντζ και ο Γκίλντενστερν, βρίσκονται σε ένα καθεστώς σύγχυσης σε όλη τη διάρκεια του έργου. Στην αρχή αδυνατούν να θυμηθούν τα στοιχεία της αποστολής που έχουν να εκτελέσουν και τον προορισμό τους, ενώ στο φινάλε αναμένουν σαστισμένοι τον επερχόμενο θάνατό τους.
Μόνοι τους προσπαθούν να κατανοήσουν τις αιτίες των πραγμάτων και να υπάρξουν σε έναν κόσμο που κυριαρχείται από το τυχαίο, την ίντριγκα και το αίμα. Απέναντι στην παντοδυναμία του παλατιού εκείνοι επιστρατεύουν το παιχνίδι, το χιούμορ, την επιστήμη, τη φιλοσοφία, την τέχνη και τελικά την ίδια την υποκριτική καταστρώνοντας με τη βοήθεια ενός περιπλανώμενου θιάσου ένα «θέατρο μέσα στο θεάτρο».Τώρα στη θεατρική σκηνή

Ο Ρόζενκραντζ και ο Γκίλντενστερν είναι νεκροί του Τομ Στόπαρντ, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μυλωνά.Μετάφραση: Ηλίας Ακριβόπουλος
Επιμέλεια μετάφρασης-Δραματουργική επεξεργασία: Δημήτρης Μυλωνάς, Άννα Ελεφάντη
Σκηνικά-κοστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα
Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα

Μουσική: Παύλος Κατσιβέλης

Επιμέλεια κίνησης: Θάλεια Δήτσα

Μακιγιάζ-κομμώσεις: Λένια Saw
Illusion design και consulting: Κωνσταντίνος Καρυπίδης
Βοηθός σκηνοθέτη: Αναστασία Στυλιανίδη
Βοηθός σκηνογράφου: Κωνσταντίνα Μαρδίκη

Παίζουν: Γεράσιμος Γεννάτας, Γιώργος Παπαπαύλου, Θοδωρής Σκυφτούλης, Άννα Ελεφάντη, Σπύρος Χατζηαγγελάκης.Πού: Θέατρο Επί Κολωνώ, (Ναυπλίου 12 και Λένορμαν 94, Αθήνα, τηλ. 210 5138067)

Πότε: Κάθε Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη στις 21:15, από 1 Φεβρουαρίου 2015

Πόσο: 15, 10 (φοιτητικό, ανέργων)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ταχυδρομική Διεύθυνση Εντύπου
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΣΟΔΕΙΑ
ΛΙΝΑ Κ. ΤΖΙΑΜΟΥ
Τ.Κ. 18050 | ΣΠΕΤΣΕΣ
(αποστολή βιβλίων)

Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο | SODEIA@ymail.com
(αποστολή κειμένων, προτάσεων κ.α.)

Blogger templates


Blogger news